NOVA STUDIJA Ulje kanabisa značajno smanjuje stopu epileptičkih napadaja kod djece

Neka poboljšanja u kvaliteti života doista su bila dramatična jer su neka djeca imala ogromna poboljšanja u sposobnosti komuniciranja sa svojim obiteljima, izjavio je autor studije Richard Huntsman

 

Osim malog broja objavljenih pojedinačnih slučajeva, dokazi o sigurnosti i djelotvornosti ulja kanabisa u liječenju epilepsije do sada su ostali slabi. Ipak, nova studija u časopisu Frontiers in Neurology otkriva da ulje kanabisa uistinu može značajno smanjiti stopu napadaja kod djece s teškom epilepsijom, pa čak i eliminirati konvulzije u nekim slučajevima.

Mnogo kontroverzi oko lijekova na bazi kanabisa odnosi se na nepoznate interakcije između dva sastojka biljke: kanabidiola (CBD), koji nije psihoaktivan, i tetrahidrokanabinola (THC), koji jest psihoaktivan.

U ovom eksperimentu, istraživači su koristili ekstrakt kanabisa koji je sadržavao 95 posto CBD-a i 5 posto THC-a, i davali ga sedmero djece s ekstremnom epilepsijom, od kojih ni jedno nije imalo poboljšanje stanja nakon uzimanja drugih lijekova.

Djeca su svaki dan dobivala početnu dozu od 5 do 6 miligrama ekstrakta kanabisa po kilogramu tjelesne težine. S ovom dozom, četiri od sedam sudionika je imalo smanjenje od više od 50 posto u broju svakodnevnih napadaja koje su doživjeli.

Kada se ova doza udvostruči, svih sedam primijetilo je značajan napredak, a kod troje djece napadaji su potpuno zaustavljeni, javlja IFLScience.

- Neka poboljšanja u kvaliteti života doista su bila dramatična jer su neka djeca imala ogromna poboljšanja u sposobnosti komuniciranja sa svojim obiteljima - izjavio je autor studije Richard Huntsman.

- Neka od te djece počela su razgovarati ili puzati po prvi put. Postali su interaktivniji sa svojim obiteljima i voljenima.

Istraživači su također otkrili da je razina THC-a u krvnoj plazmi ostala ispod praga trovanja, te da niti jedno dijete nije pokazivalo nikakve znakove ‘nadrogiranosti’.

Na temelju tih rezultata, autori studije predlažu da je ulje kanabisa koje sadrži 95 posto CBD-a i 5 posto THC-a sigurno i učinkovito za liječenje teške epilepsije kod djece.

Damir Fatušić

 

Povezane vijesti