DOBAR NAMETNIK Znanstvenici uz pomoć virusa uništavaju stanice raka

Virus koji preferira i ubija stanice raka poznat je kao onkolitički virus. Znanstvenici su ih prvi put susreli kasnih 1800-ih nakon što su primijetili da neki pacijenti s rakom idu u remisiju nakon virusne infekcije

 

Znanstvenici sa Sveučilišta Surrey u Velikoj Britaniji opisali su u časopisu Clinical Cancer Research liječenje 15 osoba s karcinomom mjehura pomoću živog soja virusa coxsackie, ili CVA21, koji obično uzrokuje blage simptome slične gripi. Pacijenti su dobili dozu virusa kroz kateter prije operacije kojom su uklonjeni i pregledani tumori.

Tijekom operacije, tjedan dana nakon ‘primanja’ virusa, bilo je dokaza da je virus ciljao i ubijao stanice raka u mokraćnom mjehuru, dok su ostale stanice ostale netaknute. Štoviše, jedan pacijent više nije imao tragova raka.

Iako je ova studija mala po veličini i potrebna su daljnja istraživanja, u njoj se nalazi nada za nove tretmane protiv ne-mišićnog invazivnog raka mokraćnog mjehura, koji se obično teško liječi.

- Ne-mišićni invazivni rak mokraćnog mjehura je vrlo rasprostranjena bolest koja zahtijeva intruzivan i često dugotrajan plan liječenja. Trenutno liječenje je neučinkovito i toksično kod određenog broja pacijenata i postoji hitna potreba za novim terapijama - tvrdi Hardev Pandha, glavni istraživač studije i profesor medicinske onkologije na Sveučilištu Surrey.

- Coxsackie virus bi mogao revolucionirati liječenje ove vrste raka. Smanjenje tumorskog opterećenja i povećana smrtnost stanica raka zabilježeni su kod svih pacijenata i uklonjen je svaki trag bolesti kod jednog pacijenta nakon samo tjedan dana liječenja, pokazujući njegovu potencijalnu učinkovitost.

- Značajno je da nisu zabilježene značajne nuspojave kod nijednog pacijenta.

Liječenje djeluje tako da virus zarazi stanice raka i sam se umnožava, uzrokujući da stanice puknu i umru. Virus također pomaže u poticanju imunološke reakcije u zahvaćenom području. Tumori u mokraćnom mjehuru često nemaju imunološke stanice pa tijelo ne prepoznaje rak uvijek. Virus uzrokuje da se zaraženi tumori ‘upale’, što aktivira imunološki sustav pacijenta.

Virus koji preferira i ubija stanice raka poznat je kao onkolitički virus. Znanstvenici su ih prvi put susreli kasnih 1800-ih nakon što su primijetili da neki pacijenti s rakom idu u remisiju, često samo privremeno, nakon virusne infekcije.

Prvi onkolitički virus koji je primio odobrenje FDA bio je genetski modificirani oblik herpesa za liječenje melanoma. Kako piše IFLScience, trenutno se takvi virusi proučavaju u kliničkim ispitivanjima za brojne vrste raka, uključujući rak mjehura, prostate, debelog crijeva, jajnika, pluća, dojke i još mnogih.

- Tradicionalno su virusi povezani s bolešću, ali u pravoj situaciji mogu poboljšati naše cjelokupno zdravlje i blagostanje uništavanjem stanica raka. Onkolitički virusi poput virusa coxsackie mogli bi promijeniti način na koji liječimo rak i mogli bi naznačiti odmak od uobičajenijih tretmana kao što je kemoterapija - zaključila je doktorica Nicola Annels, znanstvena suradnica na Sveučilištu Surrey.

Damir Fatušić