ORION Nova visokotehnološka metoda vraćanja vida slijepim osobama

Znanstvenici su uspjeli djelomično vratili vid slijepim osobama koristeći revolucionarni implantat koji slike prenosi izravno u mozak

 

Nova metoda, poznata kao Orion, koristi videokameru, pričvršćenu na naočale, koja šalje informacije elektrodama implantiranim izravno u vizualni korteks mozga, potpuno zaobilazeći oštećene optičke živce koji više ne funkcioniraju.

Tim neurokirurga sa Medicinskog koledža Baylor u Teksasu i Kalifornijskog sveučilišta u Los Angelesu izvršio je kirurške zahvate na šest osoba s impresivnim rezultatima.

- Do sada su rezultati obećavajući. Iako naši ispitanici opisuju mogućnost identificiranja mjesta na kojima se nalaze određeni objekti, sada ne vide forme ili jasne rubove; vide mali broj svjetlosnih točaka koje odgovaraju mjestu na kojem se nalazi objekt - kaže doktor William Bosking, asistent profesor neurokirurgije u Bayloru.

Iako pacijenti još uvijek nemaju kristalno jasan vid, sada su u mogućnosti prepoznati osnovne vizualne oblike, poput lokacije nogostupa ili trave ili prozora. To je dovoljno za ogromnu razliku u njihovom svakodnevnom životu, piše IFLScience.

- Možda još nije puni vid, ali je nešto. A za nekoga tko nije vidio ništa 25,5 godina, to je veliko postignuće - rekao je Benjamin Spencer, jedan od ispitanika koji je primio implantat.

Prethodni pokušaji obnavljanja vida često su se usredotočili na samo oko, kao što je jedna studija iz 2018. godine u kojoj su istraživači implantirali male zlatne protetske fotoreceptore u oči slijepih miševa. Prednost ovog novog implantata leži u činjenici da zaobilazi oštećene optičke živce. Implantat se sastoji od 60 elektroda koje mogu stimulirati vizualni dio mozga. U bolesnika koji nisu rođeni slijepi, mozak još uvijek može koristiti te sirove informacije kako bi stvorio sliku njihove okoline.

Projekt je još u povojima, a uspješno je demonstriran na pola tuceta ljudi. Ipak, istraživači su optimistični da se njihova tehnologija može ‘uštimati’ i nadograditi u godinama koje dolaze, potencijalno do točke u kojoj će biti u mogućnosti vratiti funkcionalni vid slijepim osobama.

- Kada razmišljate o vidu, mislite na oči, ali većina posla se obavlja u mozgu. Svjetlosni impulsi koji se projiciraju na mrežnicu pretvaraju se u živčane signale koji se prenose duž optičkog živca u dijelove mozga - objasnio je doktor Daniel Yoshor, predsjednik i profesor neurokirurgije u Bayloru.

- Teoretski, ako bismo imali stotine tisuća elektroda u mozgu, mogli bismo proizvesti bogatu vizualnu sliku. Razmislite o slici u stilu pointilizma, gdje tisuće malih točkica zajedno tvore punu sliku - nastavio je Yoshor.

- Mogli bismo isto učiniti stimuliranjem tisuća mjesta na zatiljnom dijelu mozga.

Damir Fatušić