NOVA STUDIJA Dječje virusne infekcije mogu potaknuti razvoj multiple skleroze

Od ranije je poznato da izloženost virusima, kao što je Epstein-Barr virus (EBV), može povećati rizik od razvoja multiple skleroze, ali istraživanja nisu pokazala jasnu vezu

 

Nova studija koju su proveli švicarski znanstvenici s University of Geneva i Geneva University Hospitals ukazuje da prolazne virusne infekcije mozga u djetinjstvu mogu dovesti do razvoj autoimunih stanja kao što je multipla skleroza, i to kasnije u životu – objavio je Science Translational Medicine, tjedni časopis posvećen istraživanju i pitanjima od interesa za zajednicu translacijske medicine, čiji je izdavač Američko društvo za unapređivanje znanosti.

Nedavna istraživanja su pokazala da je multipla skleroza najčešća neurološka autoimuna bolest među mladim ljudima diljem svijeta.

Iako multipla skleroza može biti vrlo teška bolest i utječe na velik broj ljudi diljem svijeta, znanstvenici još uvijek nisu sigurni što ju uzrokuje.

- Od ranije je poznato da izloženost virusima, kao što je Epstein-Barr virus (EBV), može povećati rizik od razvoja multiple skleroze, ali istraživanja nisu pokazala jasnu vezu. Drugi mikroorganizmi koji mogu imati ulogu u nastanku multiple skleroze uključuju humani virus herpesa tipa 6 (HHV6) i bakteriju Mycoplasma pneumoniae koja je najčešći uzročnik upale pluća u djece školskoga uzrasta – pojašnjeno je.

Inače, translacijska medicina temelji se na bliskoj suradnji između temeljnih i kliničkih istraživanja u svrhu bržeg i efikasnijeg implementiranja novih otkrića u kliničku praksu, što otvara vrata razvitku personalizirane medicine.

Klaudija Klanjčić

 

 

Povezane vijesti