MEDICINSKA UDRUGA Onemogućite lažnim prorocima širenje laži o cijepljenju

Udruga naglašava kako je cijepljenje "jedno od najvećih medicinskih dostignuća modernog doba i ubraja se u najsigurnije medicinske intervencije"

 

Hrvatska udruga za medicinsko pravo u srijedu je pozvala sve nadležne državne institucije da aktivno pristupe nacionalnom problemu cijepljenja, edukacijom otklone zablude i onemoguće lažnim prorocima širenje laži i obmana na uštrb zdravlja ljudi.

Predsjednik te udruge Miran Cvitković objavio je priopćenje u povodu facebook objave saborskog zastupnika Ivana Pernara da ne namjerava cijepiti novorođeno dijete.

- Udruga poziva sve nadležne institucije, državna tijela i strukovne organizacije da aktivno pristupe sada očito već nacionalnom problemu te iskoriste svoj autoritet i položaj u sustavu vlasti te proaktivnom edukacijom stanovništva otklone očite zablude te onemoguće 'lažnim prorocima' širenje laži i obmana na uštrb zdravlja i zaštite zdravlja i života ljudi, poglavito najranjivijih skupina poput djece - stoji u priopćenju Udruge.

Naglasili su važnost Deklaracije o važnosti cijepljenja iz 2017. godine, a koju su "inicijativom članova Udruge sačinili i potpisali najeminentniji stručnjaci s područja medicine i prava.

Dodali su kako je cijepljenje "jedno od najvećih medicinskih dostignuća modernog doba i ubraja se u najsigurnije medicinske intervencije". 

- Uvođenje cijepljenja predstavlja najuspješniju javnozdravstvenu mjeru, koja spašava i spasila je više ljudskih života od bilo koje druge medicinske intervencije u povijesti medicine - poručuju iz Udruge.

Naglasili su kako je ustavna dužnost države štititi zdravlje ljudi, a pogotovo djece koja su zaštićena Konvencijom o pravima djeteta na koje se Republika Hrvatska i obvezala.

Dodali su kako obrazovanost populacije u Hrvatskoj o cijepljenju nije na razini razvijenih europskih zemalja. Smatraju da je problem što narod ne sluša svoje doktore, već vjeruje u laži objavljene na društvenim mrežama.

- Visokom razinom prosvjećenosti i obrazovanja ljudi od školskog doba do starosti, može se postići da cijepljenje više ne bi trebalo bili propisano prisilnom zakonskom normom. Put do toga je dugačak i samo konstantnim radom može se postići željeni učinak - naglašava se u priopćenju Udruge.

Poručuju kako je "najblaže rečeno žalosno" što nadležne institucije o ovakvim slučajima obmana šute i ne reagiraju.

Hina