DOBRI TRUMP Više od sto milijuna dolara za program deinstitucionalizacije osoba s invaliditetom

Po treći put ove godine, dodatna sredstva održat će ‘živim’ savezni program kojim se osobe s invaliditetom prebacuju iz institucija u zajednicu, dok zakonodavci razmotre dugoročniji plan

 

Zakon koji je ovog mjeseca potpisao američki predsjednik Donald Trump izdvaja još 122,5 milijuna dolara za Money Follows the Person (Novac prati osobu, op. a.) program, o kojem smo već pisali na In Portalu.

Medicaidov program državama pruža sredstva za plaćanje potpora za zapošljavanje, stanovanje i druge usluge kako bi osobe s invaliditetom mogle prijeći iz staračkih domova i drugih institucionalnih objekata u domove u zajednici.

Zagovornici osoba s invaliditetom godinama traže obnavljanje usluge Money Follows the Person, koja je službeno završila 2016. godine, a krajem prošle godine svakoj državi je ponestalo sredstava za program.

Američki Zastupnički dom odobrio je u lipnju prijedlog zakona koji uključuje preko 1,99 milijardi dolara za ponovno odobrenje programa Money Follows the Person do 2024. No, umjesto da podrži tu mjeru, Senat je krenuo u pružanje još jednog kratkoročnog produženja.

Ova najnovija financijska injekcija održat će program ‘na životu’ do kraja ove godine. No, s obzirom na svu neizvjesnost, program ne funkcionira kako bi trebao, kažu zagovornici.

- Države trenutno ne premještaju nove ljude, već nastavljaju s ljudima koji su već u tranziciji - kaže Sarah Meek, direktorica zakonodavnih poslova Američke mreže opcija i resursa zajednice (American Network of Community Options and Resources - ANCOR, op. a.).

Sukladno tome, ANCOR i ostali vrše pritisak na Kongres da nastavi dugoročnu obnovu programa, piše Disability Scoop.

Države su primile otprilike 3,7 milijardi dolara kako bi pomogle više od 88.000 ljudi da napuste institucije kroz Money Follows the Person od 2006., kada je program započeo.

Damir Fatušić

 

Povezane vijesti