VAŽNO OTKRIĆE U Osijeku pronađene tri namjerno deformirane lubanje stare 1.500 godina

Umjetna kranijalna deformacija ‘nepovratan je i namjerni čin’ koji odrasla osoba vrši na novorođenčadi, a kojim koristi plastičnost lubanje djeteta kako bi postigla željeni identitet

 

Tri namjerno deformirane i izdužene lubanje tinejdžera, stare 1.500 godina, pronađene su u jami u Osijeku. Znanstvenici koji stoje iza otkrića također su otkrili i da su lubanje različito oblikovane. Može li takva osebujna grobna jama otkriti više o životu mladića prije njihove smrti između 415. i 560. godine?

Umjetna kranijalna deformacija (Artificial cranial deformation - ACD, op. a.) ‘nepovratan je i namjerni čin’ koji odrasla osoba vrši na novorođenčadi, a kojim koristi plastičnost lubanje djeteta kako bi postigla željeni identitet, navode istraživači u časopisu PLOS ONE. Ova kulturološka praksa dokumentirana je na svim naseljenim kontinentima, a datira vjerojatno još od kasnog paleolitika.

Hrvatski kosturi iz vremena su koje se zove Velika migracija, kada je bilo velikih pokreta i interakcija između europskih kultura. Tijekom tog vremena, neke obitelji izmijenile bi oblik djetetove glave pomoću dasaka, jastučića, vrećica sa zemljom ili glinom ili posebno izrađenih pokrivača za glavu. Danas rijetka, praksa je postojala na prostorima današnje Austrije, Hrvatske, Mađarske, Rumunjske, Srbije, Slovačke i Slovenije.

Trojica dotičnih tinejdžera pokopani su sa životinjskim kostima i ostacima keramike i patili su od nekoliko dugoročnih stanja, uglavnom povezanih s nedostatkom prehrane. Kako opisuje IFLScience, lubanja jednog dječaka je kružno uspravljena, druga je stisnuta i izdužena, a treća nije imala nikakvih modifikacija.

- Rezultati drevne DNK su pokazali da su sva trojica muškog spola, no ono što nas je doista iznenadilo je to da su sva trojica različitog porijekla: osoba s izduženom lubanjom je porijeklom iz istočne Azije, što nam sugerira da je najvjerojatnije riječ o Hunu, osoba s povišenom lubanjom je s područja Bliskog/Srednjeg istoka, što bi moglo sugerirati da je riječ o pripadniku Alana dok bi treća osoba mogla biti lokalnog podrijetla ili pripadnik jednog od germanskih naroda koji su prošli ovim prostorima kao što su Ostrogoti i Gepidi. Na žalost, ne znamo što je točan uzrok smrti ovih osoba jer na kostima nismo našli tragove nasilnih ozljeda - rekao je doktor Mario Novak iz Instituta za antropologiju u Zagrebu za Jutarnji list.

Tim sugerira da bi vizualna razlika mogla pomoći kulturnim skupinama da se međusobno razlikuju. Njihova otkrića također podržavaju mogućnost da su Huni uveli umjetnu kranijalnu deformaciju u srednju Europu, budući da se prehrana tinejdžera temeljila na prosu i raznmh kopnenim životinjama, slično kao i Huni i druge nomadske skupine s mađarskih nalazišta iz 5. stoljeća prije Krista.

- Ovo nas nalazište navodi na pitanje: je li to slučajna posebnost ili dio povezanosti šireg obrasca između tipa umjetne kranijalne deformacije i pripadnosti grupi – pitaju se znanstvenici.

- Vjerujemo da će nam buduće multidisciplinarne studije koje kombiniraju arheologiju, bioarheologiju, povijest, analizu stabilnih izotopa i drevnu DNK, provedene na većem uzorku kostura iz šire regije, pomoći u odgovoru na to pitanje.

Damir Fatušić