ZAKONU USPRKOS Postavljeni znakovi koji vozače upozoravaju na djecu s teškoćama u razvoju

Američki savezni i državni zakoni predviđaju znakove koji upozoravaju vozače na djecu koja su slijepa ili oštećenog sluha, ali niti jedan zakon ne uključuje znakove za autizam

 

Maria Tennant iz Lancastera vjeruje da ima sve razloge zatražiti da se u njezinoj ulici postavi znak koji upozorava vozače automobila da u blizini živi dijete s autizmom.

Taj razlog je njezin dvogodišnji sin kojem je u siječnju dijagnosticiran autizam.

- Nažalost, djeca s poremećajem iz spektra su neustrašiva i trče na ulicu bez razumijevanja onoga što je oko njih - rekla je.

Ali kad je tražila da se postavi znak, njezino je selo odbilo zahtjev. Razlog je taj što savezni i državni zakoni predviđaju znakove koji upozoravaju vozače na djecu koja su slijepa ili oštećenog sluha, ali niti jedan zakon ne uključuje znakove za autizam, izjavila je zastupnica Monica Wallace, kojoj se javilo nekoliko zabrinutih roditelja nakon što su općinski službenici odbili zahtjeve za postavljanje znakova. Tamo gdje postoje znakovi, kao što je slučaj u nekoliko četvrti zapadnog New Yorka, postavljeni su unatoč zakonu.

Nakon što su Wallace i ostali upozorili na to pitanje, roditelji djece koja imaju autizam konačno bi mogli napredovati u svojoj borbi.

Wallace i njezino osoblje utvrdili su da se popis odobrenih znakova može izmijeniti, rekla je Wallace te ukazala na dodatak koji dolazi u saveznom Priručniku o ujednačenim uređajima za kontrolu prometa i kontaktirala Marie Dominguez, povjerenicu državnog odjela za promet.

- Tražila sam od povjerenice Dominguez da dozvoli oznaku 'dijete s autizmom’ - kaže Wallace.

- Ako to učini, obitelji će biti mirne zbog saznanja da vozači znaju da moraju biti dodatno oprezni.

Neke obitelji već imaju taj mir. Grad Amherst postavio je znak ‘dijete s autizmom’, potvrdio je nadzornik Brian Kulpa za The Buffalo News.

- Ponekad kao zajednica trebate koristiti prevladavajuće mišljenje i mudrost - objasnio je.

- Kad ga pogledate, znak ne daje upute vozačima, nego prenosi poruku opreza. Uz dužno poštovanje, naš grad je smatrao da je to u najboljem interesu stanovnika. Još nismo dobili po prstima.

Susan S. Surdej, glasnogovornica državnog odjela za promet, rekla je da se odjel mora pridržavati saveznog Priručnika o ujednačenim uređajima za kontrolu prometa i dodatka prilikom odobravanja znakova. Ali rekla je da je odjel otvoren za promjene.

- Odjel želi osigurati sigurnost svoj djecu i raditi će sa zajednicom na osmišljavanju potencijalnog rješenja koje se drži državnih i saveznih standarda - rekla je Surdej.

Damir Fatušić