NOVA STUDIJA Otkrivena povezanost porođaja carskim rezom s autizmom i ADHD-om

Istraživači su u časopisu JAMA Network Open otkrili vezu između stila porođaja i određenih neurorazvojnih i psihijatrijskih poremećaja, ali nalaze bi trebalo uzeti s rezervom, kažu znanstvenici koji nisu uključeni u studiju

 

Autori studije zaključili su da su porođaji carskim rezom povezani s malim, ali statistički značajnim rizikom od autizma i ADHD-a (povećavajući vjerojatnost za 33 posto, odnosno 17 posto) nakon uspoređivanja rezultata 61 studije u 19 zemalja, koje su zajedno uključivale 20 milijuna porođaja od 1999. godine.

Ali - i to veliko ali - ta povezanost nije bila dosljedna među svim studijama. Nadalje, kako sami autori ističu, možda postoji treći faktor koji objašnjava i carski rez i rasprostranjenost dvaju stanja, što bi se trebalo istražiti u budućim studijama.

Od 29 populacija korištenih za usporedbu stope autizma onih rođenih prirodnim putem i onih rođenih putem carskog reza, 17 ih je pokazalo povećan rizik koji se smatrao statistički značajnim. Isto je bilo i za pet od 14 analiziranih na ADHD, piše IFLScience.

Čini se da ove studije sugeriraju da podvrgavanje carskom rezu povećava djetetov rizik od autizma za 33 posto, a od ADHD-a za 17 posto. Budući da su stope oba ova stanja relativno niske (jedan do dva posto za autizam i pet posto, možda i više, za ADHD), posljedice su relativno male.

- Sveukupno, poremećaji koji su proučavani uglavnom su neuobičajeni, tako da čak iako je povećani rizik doista uzrokovan carskim rezom, apsolutni porasti rizika su mali - kaže Kevin McConway, profesor primijenjene statistike na Otvorenom sveučilištu u Velikoj Britaniji, koji nije bio uključen u studiju.

- Za autizam, studije pokazuju da je negdje oko sedam beba od 1.000 imalo dijagnozu autizma ako je porođaj bio vaginalni, a taj bi broj mogao biti devet ili deset od 1.000 ako je riječ o carskom rezu.

- ADHD je bio nešto češći, s otprilike 20 ili 25 dijagnoza na 1.000 vaginalnih porođaja, što bi prilikom carskog reza bilo oko 25 ili 30 na 1.000.

No, iako rezultati stvaraju zanimljivu pozitivnu korelaciju između dva stanja (koja nije pronađena kod nijednog drugog poremećaja, uključujući intelektualne teškoće, opsesivno-kompulzivni poremećaj i razne poremećaje prehrane), oni ne pokazuju uzročni učinak. Umjesto toga, vjerojatnije je da postoji treći faktor.

Doista, carski rez ne izvodi se nasumično, nego iz medicinskih razloga, a liječnici naglašavaju da su carski rezovi sigurni pod uvjetom da ih izvodi medicinski obučeni stručnjak.

- Važno je napomenuti da rezultati ne upućuju na to da carski rez uzrokuje neurorazvojne poremećaje. Doista, postoje dobri dokazi iz studija braće i sestara da nema uzročne veze između carskog reza i autizma - rekao je James Findon, predavač psihologije na King's Collegeu u Londonu, koji nije bio uključen u studiju.

- Moguće je da povezanost proizlazi iz genetskog ili okolišnog čimbenika koji je zajednički i za neurorazvojne poremećaje i za potrebu porođaja carskim rezom. Roditelje treba uvjeriti da je carski rez siguran postupak kad je medicinski indiciran.

Damir Fatušić

 

Povezane vijesti