DOBRA VIJEST Otkriveni jedinstveni biološki markeri za rijetku autoimunu bolest

Miastenija gravis je rijetka autoimuna bolest koja pogađa otprilike jednu od 5.000 osoba, najčešće žene mlađe od 40 godina ili muškarce starije od 60 godina

 

Kanadski znanstvenici sa University of Alberta identificirali su jedinstvene biološke markere pomoću kojih se može prepoznati prisutnost rijetke autoimune bolesti, miastenije gravis, predvidjeti njezin tijek i identificirati nove, personalizirane tretmane.

Naime, podrobnom analizom seruma otkriven je jedinstveni uzorak od dvanaest metabolita za bolesnike s miastenijom gravis.

Kako za portal Cybermed piše doktor Dean Delić, ovo otkriće smatra se vrlo važnim jer, zahvaljujući njemu, mogu se lako razdvojiti pacijenti s miastenijom gravis od pacijenata s reumatoidnim artritisom ili nekom drugom autoimunom bolesti.

Miastenija gravis je rijetka autoimuna bolest koja pogađa otprilike jednu od 5.000 osoba, najčešće žene mlađe od 40 godina ili muškarce starije od 60 godina. Očituje se napadima slabosti mišića uslijed destrukcije acetilkolinskih receptora posredovane protutijelima i staničnom imunošću.

In Portal