Muškarac s invaliditetom koji strahuje da se zarazio virusom HIV-a

PITANJE: N. P. (28) Nakon dugo vremena konačno sam ovo ljeto upoznao djevojku kojoj nije smetao moj invaliditet. Veza nam je trajala do njezina povratka u Italiju.

 

Nakon toga sam čuo kako nisam bio njezina jedina 'ljubav s plaže'. Želio bih se testirati na HIV, jer se bojim zaraze. Živim u Zadru, a ako je moguće testirao bi se u nekom drugom gradu. Kako se osim spolnim putem prenosi HIV? Trebam li se prvo javiti svom liječniku opće prakse ili gdje? Koliko se plaća testiranje?

ODGOVOR: HIV - virus humane imunodeficijencije - postoji u prirodi, kao što postoje i razni drugi mikroorganizmi (razni virusi, bakterije, gljive ...). HIV se ne može u nekome 'stvoriti' ako nema prijenosa sa zaražene osobe u tijelo nezaražene.

HIV se prenosi nezaštićenim spolnim odnosom sa zaraženom osobom kada dođe do direktnog kontakta sluznica s krvlju ili spolnim tekućinama zaražene osobe; krvlju, upotrebom nesterilnih predmeta za injektiranje droga, tetoviranje ili piercing te sa zaražene majke na dijete za vrijeme trudnoće, poroda ili dojenja. 

Ako ste bili u situaciji u kojoj ste se mogli zaraziti HIV-om anonimno i besplatno se možete testirati u jednom od centara za dobrovoljno savjetovanje i testiranje na HIV. Savjetovališta za HIV su otvoreni u 8 gradova u Hrvatskoj (Zagreb, Pula, Rijeka, Zadar, Split, Dubrovnik, Slavonski Brod, Osijek).

Najbliže vam je savjetovalište u Zavodu za javno zdravstvo u Zadarske županije u Zadru, Kolovare 2 ili u Zavodu za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije u Splitu, Vukovarska 46. Popis adresa i radna vremena ostalih lokacija za testiranje na HIV u Hrvatskoj možete naći na mrežnim stranicama www.hzjz.hr i www.javno-zdravlje.hr.

In Portal