NOVI STANDARDI Stomatološka obuka uključivat će skrb o pacijentima s invaliditetom

Studenti stomatologije uskoro će morati naučiti kako skrbiti o pacijentima s invaliditetom prema novim smjernicama američkog stomatološkog akreditacijskog tijela

 

Komisija za stomatološku akreditaciju ovog ljeta odobrila je nove standarde koji zahtijevaju od svih američkih stomatoloških škola da osposobe studente za procjenu i rad s pacijentima s intelektualnim i razvojnim teškoćama, kao i ostalim populacijama osoba s invaliditetom.

Promjena znači da do sredine 2020. godine škole koje nude diplome iz stomatologije, ortodoncije, zubne higijene i programa za stomatološke tehničare moraju uključiti kliničko usavršavanje s populacijom pacijenata s invaliditetom ili će u protivnom izgubiti akreditaciju.

Nacionalno vijeće za osobe s invaliditetom pomoglo je u postizanju promjene standarda nakon objavljivanja izvještaja 2017. godine koji je pokazalo da su odrasli s invaliditetom izloženi većem riziku od lošeg oralnog zdravlja i da su suočeni s višestrukim preprekama u pristupu skrbi, uključujući manjak odgovarajuće obučenih stručnjaka.

Promjena standarda stomatološkog obrazovanja predstavlja ‘ogroman pomak’ nakon 20 godina rada stomatoloških stručnjaka i zagovornika osoba s invaliditetom, rekao je Amged Soliman, odvjetnički savjetnik u vijeću.

- Osobe s invaliditetom, posebno s intelektualnim i razvojnim poteškoćama, nemaju pristup stomatološkoj njezi jer stomatolozi nisu obučeni za njihovo liječenje - rekao je Soliman.

- Nije fer, jednostavno ne mogu dobiti potrebnu njegu jer nitko ne zna kako to učiniti.

Stomatološka praksa ne razlikuje se za pacijente s autizmom, Down sindromom ili drugim teškoćama u razvoju, ali interakcije bi mogle biti različite, kaže doktorica Rita Marie Bilello, stomatološka ravnateljica Metro Community Health centara i profesorica stomatologije na Sveučilištu New York.

Dosad su samo studenti koji su završili programe boravka u bolnicama ili koji su se specijalizirali za dječju stomatologiju prolazili bilo kakvu kliničku obuku s pacijentima s invaliditetom, objasnila je Bilello za Disability Scoop.

To znači da se osobe s invaliditetom redovito odbijaju ili šalju u bolnice na stomatološku njegu, gdje se mogu liječiti pod nepotrebnim sedacijama.

Potez akreditacijskog tijela uslijedio je nakon revizije Kodeksa ponašanja Američkog udruženja stomatologa u 2018. koja je zabranila uskraćivanje skrbi pacijentima s tjelesnim, razvojnim ili intelektualnim teškoćama i upućivanje pacijenata drugom stomatologu s odgovarajućom opremom ili stručnošću ako je potrebno.

S promjenama standarda o stomatološkom usavršavanju i kodeksa ponašanja, stomatološki će stručnjaci biti spremniji služiti svim svojim pacijentima, naglasila je Bilello.

- Ako čak i samo dio diplomiranih pružatelja usluga shvati da su sposobni za to, to će učinit mnogo u smislu smanjenja nejednakost - kaže Bilello.

- Ako nekome pružite priliku da zaista nauči i bude izložen, to vas čini boljim stomatologom. Povećali ste povjerenje ne samo u sebe, nego i imate mogućnost empatije koja mnogo znači bilo kojem pacijentu kojeg ćete ikada liječiti.

Damir Fatušić

 

Povezane vijesti