MISTERIJ RIJEŠEN Kanabis u e-cigaretama odgovoran za neobjašnjene smrti u Americi

Zdravstveni istražitelji savezne države New York objavili su da vjeruju da bi e-cigareta koja sadrži kanabis mogla biti odgovorna za niz tajanstvenih plućnih bolesti prijavljenih u Americi

 

U sva 34 slučaja zabilježena u New Yorku, pacijenti su prijavili korištenje barem jednog proizvoda koji sadrži kanabis prije nego su postali bolesni.

- Broj slučajeva plućnih bolesti povezanih s e-cigaretama i dalje se povećava širom države New York i zemlje - rekao je povjerenik za zdravstvo Howard Zucker u izjavi.

- Pozivamo javnost da budno pazi na sve takve proizvode koje oni ili članovi obitelji koriste i da se odmah obrate svom liječniku ako se pojave neobični simptomi. Općenito, pušenje nepoznatih tvari je opasno i nastavljamo istraživati sve mogućnosti borbe protiv ovog javnozdravstvenog problema.

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) izvještavaju o najmanje 450 slučajeva plućne bolesti povezane s pušenjem e-cigareta u polovici američkih država, prenosi IFLScience. Najmanje pet ljudi umrlo je u Kaliforniji, Minnesoti, Illinoisu, Indiani i Oregonu od posljedica infekcija.

Samo prošli tjedan, zajednička istraga CDC-a i američke Uprave za hranu i lijekove (FDA) iznjedrila je parametre za zdravstvene službenike širom SAD-a kako bi dijagnosticirali i prijavili plućne bolesti kod pacijenata koji su pušili e-cigarete. Dužnosnici agencije prikupili su u New Yorku više od deset uzoraka koji sadrže niz proizvoda koji uključuju THC i kanabinoide koji se dobivaju iz kanabisa, nikotin, sintetičke kanabinoide, opioide i pesticide. Kako marihuana nije legalna u New Yorku, dužnosnici sumnjaju da su mnogi proizvodi krivotvorina onih koji su dostupni u drugim državama.

Laboratorijski testovi pokazuju visoku razinu aditiva koji se zove vitamin E acetat u gotovo svakom uzorku.

- Barem jedan proizvod koji sadrži vitamin E acetat povezan je sa svakim od pacijenata koji su predali proizvod na testiranje - stoji u priopćenju njujorškog zdravstvenog odjela.

Nije poznato da dodatak prehrani uzrokuje problem ako se nanosi na kožu ili guta, ali zdravstveni efekti udisanja ulja još uvijek nisu poznati.

U mnogim državama, uključujući New York, proizvodi koji sadrže kanabis nisu zakonski dostupni za upotrebu, što znači da ih ne testiraju ili reguliraju federalne agencije. Nedavna izvješća o izmijenjenim spremnicima e-cigareta koji mogu sadržavati i druge potencijalno štetne aditive - kanabis, vitamine, pa čak i Viagru - nešto su što službenici smatraju posebno opasnim.

Stručnjaci podsjećaju korisnike da nikada ne upotrebljavaju proizvode koji su kupljeni ‘na ulici’. Iako e-cigarete mogu pomoći onima koji žele prestati pušiti cigarete, znanstvena zajednica još uvijek pokušava shvatiti potencijalne rizike i koristi e-cigareta, koje su također povezane s upalama i lošom funkcijom pluća, izmijenjenom DNK i suzbijanjem imunosnog sustava.

Potražite liječničku pomoć ako koristite e-cigarete i muči vas kašalj, nedostatak daha i bol u prsima, gastrointestinalni simptomi (mučnina, povraćanje, proljev), umor, vrućica, glavobolja ili gubitak težine.

Damir Fatušić