NOVA VERZIJA Predstavljena aplikacija Pristupačni Zagreb

Nova verzija aplikacije prilagođena i za slijepe i gluhe osobe, kao i za roditelje s malom djecom, za starije osobe, kao i za sve građane grada Zagreba

 

U prostorijama Zagrebačkog inovacijskog centra (ZICER) u okviru Europskog tjedna mobilnosti prošli tjedan predstavljena je web i mobilna aplikacija Pristupačni Zagreb. Aplikacija je prvenstveno namijenjena osobama s invaliditetom te pruža brojne informacije koje bi im trebale olakšati svakodnevni život, a pomoću nje mogu saznati koje su institucije i objekti prilagođeni osobama s invaliditetom.

Aplikaciju su predstavili Marinka Bakula-Anđelić iz Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, voditelj ZICER-a Frane Šesnić, jedna od kreatorica aplikacije i korisnica Kristina Ivatović te Andrej Mrkonjić iz CroCodera, a održan je i panel tijekom kojeg smo čuli i neke zanimljive ideje o novim potencijalnim opcijama i o tome kako poboljšati samu aplikaciju.

Sama aplikacija, koja je dostupna na internetu i u Googleovoj online mobilnoj trgovini Play Store, podijeljena je u osam kategorija koje uključuju kulturu, obrazovanje, sport, ugostiteljstvo, zdravstvo i slično. Unutar svake kategorije nalaze se i potkategorije (primjerice za kulturu - crkve i vjerske zajednice, kazališta, koncertne dvorane, knjižnice i slično) te tražilica. U svakoj kategoriji nalaze se detaljne informacije o objektima koje su iznimno bitne osobama koje tim objektima pristupaju u invalidskim kolicima. Tako se može saznati kakav je ulaz u sam objekt, kao i kakva je unutrašnjost objekta - kolika je kosina nagiba, koliko iznosi širina vrata i ulaza u dizalo, postoji li prilagođeni WC, parkiralište i slično.

Također, za svaki objekt priložene su i fotografije ulaza kako bi korisnicima odmah bilo jasno kakva je pristupačnost, kao i sama lokacija objekta i mogućnost navigacije. Aplikacija će se, naravno, razvijati i dalje, u čemu će od velike važnosti biti i povratne informacije samih korisnika, odnosno njihovi prijedlozi temeljeni na iskustvima koje su dosad imali.

Marinka Bakula-Anđelić iz Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom je napomenula da u ZICER-u predstavljaju poboljšanu verziju aplikacije koja je na početku korisnicima nudila isključivo informacije o fizičkim preprekama u prostoru, dok je nova verzija prilagođena i za slijepe i gluhe osobe, kao i za roditelje s malom djecom, za starije osobe, kao i za sve građane grada Zagreba, koji klikom na Pristupačni Zagreb mogu doznati kako doći do nekog objekta (postoji i navigacija), ima li taj objekt parkiralište, postoji li lift…

Pristupačni Zagreb uvelike će olakšati svakodnevni život osobama s invaliditetom, a osim novih mogućnosti koje u budućnosti očekujemo od same aplikacije, nadamo se kako ćemo slične projekte uskoro vidjeti i u drugim gradovima Lijepe Naše.

Anita Blažinović

 

 

Povezane vijesti