KORAK NAPRIJED Prijedlog zakona za primanje dodatnog sigurnosnog dohotka

Zagovornici kažu da je došlo vrijeme da se program socijalnog osiguranja koji je na snazi od 1972. godine konačno promijeni

 

Prema novom prijedlogu, osobe s invaliditetom koje primaju dodatni dohodak mogle bi čuvati više imovine te ih se ne bi kažnjavalo za sklapanje braka. Najnovijim zakonskim rješenjem gornja granica bi se povećala na 10.000 za pojedince i 20.000 dolara za parove. Zakonom o dodatnom oporavku prihoda povećao bi se iznos koji korisnici mogu ostvariti svaki mjesec, piše Disability Scoop. Ukoliko osoba živi s članovima svoje obitelji i prima novčanu pomoć, primjerice pomoć za hranu ili smještaj, ovim nacrtom zakona bi se ukinule kazne za takvu vrstu pomoći.

Zagovornici kažu da je došlo vrijeme da se program socijalnog osiguranja koji je na snazi od 1972. godine konačno promijeni.

- Za ovaj problem sam čula od boraca za prava osoba s poremećajima iz autističnog spektra i njihovih obitelji, kao i od strane roditelja djece s invaliditetom koja uskoro ulaze u odraslu dob - kaže predstavnica zastupničkog doma SAD-a Elissa Slotkin, član Demokratske partije iz Michigana.

Ona je, zajedno sa zastupnikom Raúlom Grijalvom, demokratom iz Arizone, uvela ovaj nacrt u donji dom Američkog kongresa.

- Ovaj zakon će podići zastarjele granice uvedene tijekom osnivanja SSI programa, u skladu s trenutnom inflacijom. Mjere uvedene ovim nacrtom će pomoći osobama s invaliditetom, kao i obiteljima koje skrbe o njima.

Dejana Rakić

 

 

Povezane vijesti