ZABRINJAVAJUĆE Novo istraživanje otkrilo neozbiljnost pedijatara u slučaju autizma

U slučajevima kada je djeci probirom dijagnosticiran autizam, samo 31 posto pružatelja usluge upućivalo je obitelj stručnjaku za autizam

 

Studija koja je proučila medicinsku dokumentaciju djece koja su posjetila 290 liječnika između 2014. i 2016. godine pokazuje da je velika većina pregledana u dobi od 18 i 24 mjeseca, kako preporučava Američka akademija za pedijatriju.

Međutim, u slučajevima kada je djeci probirom dijagnosticiran autizam, samo 31 posto pružatelja usluge upućivalo je obitelj stručnjaku za autizam, prema nalazima objavljenim ovog mjeseca u časopisu Pediatrics.

Za potrebe studije istraživači su pregledali 23.514 probira provedenih Modificiranim testom za autizam u djece (Modified Checklist for Autism in Toddlers ili M-CHAT, op. A.). Od toga 530 djece nije prošlo provjeru nakon 18 mjeseci, 24 mjeseca ili obje.

Nakon toga su istraživači pratili djecu dvije do četiri godine kako bi otkrili koje su vrste preporuka napravljene ili dovršene i kako se djeca ponašaju, javlja Disabiity Scoop.

Čak i kada su djecu upućivali stručnjaku za autizam, samo je polovica obitelji to i učinila, pokazalo je istraživanje. U konačnici, 18 posto djece koja nisu uspjela na M-CHAT probiru dijagnosticiran je autizam, a za 59 posto je otkriven još jedan neurorazvojni poremećaj.

- Potrebna je intervencija od strane pedijatara nakon neuspjelog pregleda, bilo da se tim postupkom odmah procjenjuje autizam ili se daju odgovarajuće preporuke ako nisu sigurni da dijete ispunjava kriterije za autizam - rekao je Robin Kochel, profesor pedijatrije i psihologije na Medicinskom fakultetu Baylor.

Dejana Rakić

 

 

Povezane vijesti