ZAKON O AUTIZMU Poseban naglasak na cjeloživotnoj skrbi o osobama s autizmom

Zakon koji osigurava više od 1,8 milijardi dolara za federalne napore rješavanja potreba osoba s autizmom upućen je američkom predsjedniku Donaldu Trumpu

 

Senat SAD-a jednoglasno je odobrio Zakon o suradnji, odgovornosti, istraživanju, obrazovanju i podršci autizmu (Autism Collaboration, Accountability, Research, Education and Support Act) ili, skraćeno, Autism CARES zakon.

Mjera osigurava financiranje istraživanja, praćenja prevalencije, probira, stručnog usavršavanja i drugih vladinih aktivnosti povezanih s autizmom. Obnavlja postojeći savezni zakon koji je nastao 2006. godine na još pet godina, piše Disability Scoop.

Trenutno važeća verzija Autism CARES zakona trebala bi ‘isteći’ krajem rujna, što znači da, ako novi prijedlog zakona ne bude potpisan do tada, svi programi obuhvaćeni zakonom prestaju.

Zastupnički dom odobrio je obnovu ovog ljeta, ali jedan je senator zadržao prijedlog zakona od srpnja, zamrznuvši sve radnje na njemu do sada.

- Uznemirujuće je što smo se toliko približili datumu isteka roka - kaže Kim Musheno, potpredsjednica javne politike pri Autističkom društvu Amerike.

- Toliko ljudi ovisi o uslugama koje pruža ovaj zakon.

Prema zakonu, američka vlada bi do 2024. godine trebala svake godine potrošiti 369 milijuna dolara na napore u ‘borbi protiv’ autizma.

U posljednjoj verziji prijedloga zakona poseban se naglasak stavlja na potrebe pojedinaca s autizmom svih godina pa je tako izraz ‘tijekom cijelog životnog vijeka’ uključen u nekoliko odredaba koje pokrivaju sve, od probira do istraživanja i intervencija.

Nadalje, zakon zahtijeva povećavanje broja samozastupnika, roditelja i predstavnika udruga u Međuresornom koordinacijskom odboru za autizam, saveznom savjetodavnom vijeću za autizam, sa dva na tri.

Mjera će također zahtijevati da se Odboru pridruže i predstavnici ministarstava rada, pravosuđa, veterana, te stanovanja i urbanog razvoja. Također, od Ministarstva zdravlja i usluga traži se da Kongres izvještava o zdravlju i dobrobiti osoba s autizmom.

- Znamo da je autizam cjeloživotno stanje i da se ove nezadovoljene potrebe mogu nastaviti i često se nastave u odrasloj dobi - rekao je Stuart Spielman, stariji potpredsjednik u udruzi Autism Speaks.

- Autism CARES zakon iz 2019. ne samo da obnavlja saveznu potporu postojećim istraživanjima i programima za autizam, već i proširuje ove aktivnosti, stavljajući pojačani naglasak na smanjenje zdravstvenih razlika i poboljšanje usluga tijekom cijelog života.

Damir Fatušić

 

 

Povezane vijesti