ZNAČAJAN PORAST Djece s teškoćama u razvoju svake je godine sve više

Broj američke djece s teškoćama u razvoju ‘značajno se povećao’ posljednjih godina, navodi se u novom izvješću američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti

 

Jedno od šest djece - ili 17,8 posto - imalo je barem jedan oblik razvojnog invaliditeta u 2017. godini, kažu istraživači savezne agencije u studiji objavljenoj u četvrtak u časopisu Pediatrics. Za usporedbu, u 2009. je taj broj bio 16,2 posto.

Istražitelji iz Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (Centers for Disease Control and Prevention - CDC, op. a.) i federalne Uprave za zdravstvenu zaštitu i usluge pregledali su podatke prikupljene između 2009. i 2017. putem Nacionalne ankete zdravlja, rutinskog vladinog upitnika kojim se od pojedinaca u cijeloj Americi traže informacije o svim vrstama zdravstvenih pitanja. U sklopu ankete roditelji su upitani imaju li njihova djeca bilo koju od deset različitih poteškoća u razvoju. Podaci su uključivali iskustva više od 88.000 djece u dobi od tri do 17 godina u cijelim Sjedinjenim Američkim Državama.

Otkrili su da je učestalost autizma, intelektualnog invaliditeta i poremećaja hiperaktivnosti i deficita pažnje povećana tijekom tog razdoblja, dok je postotak djece u općoj kategoriji ‘druga kašnjenja u razvoju’ u padu, piše Disability Scoop.

Čini se da je utjecaj na promjene imao porast učestalosti među dječacima, starijom djecom, bijelom i latinoameričkom djecom, onima koji žive u urbanim područjima i djecom s manje obrazovanim majkama, među ostalima. Mnoga od tih demografskih ili socioekonomskih odstupanja vjerojatno su povezana s većom svijesti o zdravstvenoj zaštiti ili poboljšanom pristupu istoj, istaknuto je u istraživanju.

Osim toga, istraživači su primijetili da su se pitanja u anketi povezana s autizmom i intelektualnim teškoćama pomalo mijenjala tijekom proučavanog vremenskog razdoblja, što je moglo utjecati na odgovore.

Bez obzira na to, sveukupno povećanje učestalosti poremećaja u razvoju odražava ‘značajnu promjenu’, izjavio je Benjamin Zablotsky, epidemiolog iz Nacionalnog centra za zdravstvenu statistiku CDC-a koji je vodio studiju.

- Svakako možemo reći da je to značajno povećanje, što znači da u Sjedinjenim Državama sada ima više djece koja trebaju usluge - rekao je Zablotsky.

Damir Fatušić

 

 

Povezane vijesti