SMRTONOSNA DISKRIMINACIJA Amerikanci s invaliditetom još uvijek teško dolaze do transplantacije organa

Vladina agencija zadužena za savjetovanje predsjednika poziva federalne dužnosnike da dodatno istaknu kako osobe s invaliditetom ne bi trebale biti diskriminirane prilikom transplantacije organa

 

U novom izvješću, Nacionalno vijeće za osobe s invaliditetom utvrdilo je da mnogi centri za transplantaciju organa i dalje ‘zabranjuju ili upozoravaju protiv’ stavljanja osoba s invaliditetom na liste čekanja za transplantaciju.

Takve prakse krše savezni zakon, a postoje čak i u devet država koje su posebno zabranile ovu vrstu diskriminacije, navodi se u izvješću.

- Živimo u svijetu u kojem se odbijanje transplantacije organa temelji na invalidnosti, a ne na podobnosti - rekao je Neil Romano, predsjednik Nacionalnog vijeća za osobe s invaliditetom.

- Dobivanje organa koji će vam spasiti život nikada ne bi trebalo biti ugroženo zbog strahova, mitova i stereotipa o invalidnosti. Pogotovo ne uz toliko saveznih zakona koji tu praksu čine nezakonitom.

Također, izvješće Nacionalnog vijeća za osobe s invaliditetom utvrdilo je da će u slučajevima kada potreba za transplantacijom nije povezana s invaliditetom osobe, njihov invaliditet ‘općenito imati malo ili nimalo utjecaja na uspješnost transplantacije’. Štoviše, ako osoba ima odgovarajuću podršku, njihov invaliditet ‘bi trebao imati vrlo malo utjecaja na sposobnost pridržavanja režima skrbi nakon transplantacije’.

Nacionalno vijeće za osobe s invaliditetom poziva Ured za građanska prava Ministarstva zdravlja i ljudskih usluga (Department of Health and Human Services’ Office for Civil Rights - HHS OCR, op. a.) i Ministarstvo pravosuđa (Department of Justice - DOJ, op. a.) da izdaju smjernice kojima će se precizirati da se Zakon o Amerikancima s invaliditetom i članak 504. Zakona o rehabilitaciji iz 1973. godine primjenjuju na sve faze procesa transplantacije organa.

Agencije trebaju naglasiti da je kršenje saveznog zakona pretpostavljati o kvaliteti života koju bi osobe s invaliditetom mogle doživjeti nakon transplantacije, navodi vijeće. Uz to, u izvješću se navodi da bi vlada trebala dati prednost brzim pregledima svih pritužbi na diskriminaciju prilikom transplantacije organa podnesenih na temelju invaliditeta s obzirom na vremenski osjetljivu prirodu ovih slučajeva.

Glasnogovornik Ministarstva pravosuđa rekao je za Disability Scoop da agencija ‘radi s HHS OCR-om kako bi utvrdila koji su, ako postoje, sljedeći koraci u vezi s izdavanjem takvih smjernica’. U međuvremenu, Ured za građanska prava HHS-a pohvalio je ‘izuzetan rad’ Nacionalnog vijeća za osobe s invaliditetom te će ‘razmotriti’ preporuke vijeća.

Prije tri godine 30 članova Kongresa obratilo se Uredu za građanska prava HHS-a, pozivajući na pomoć zbog ‘stalne’ diskriminacije prilikom transplantacije organa koja pogađa ljude s invaliditetom.

- Pismo HHS-u iz 2016. godine nije rezultiralo smjernicama, ali smjernice DOJ-a i HHS-a trebale bi biti izdane sada - napominju iz Nacionalnog vijeća za osobe s invaliditetom u izvješću.

Damir Fatušić

 

Povezane vijesti