OŠTRA PORUKA Sud kaznio poslodavca s milijunskom kaznom zbog otkaza radniku s invaliditetom

Porota je dodijelila 5,2 milijuna dolara dugogodišnjem zaposleniku Walmarta s invaliditetom nakon što su utvrdili da mu se tvrtka nije uspjela razumno prilagoditi

 

Presuda dolazi u slučaju koji je pokrenulo američko Povjerenstvo za jednake mogućnosti zapošljavanja (Equal Employment Opportunity Commission - EEOC, op. a.), koje je optužilo tvrtku da je prekršila Zakon o Amerikancima s invaliditetom u postupanju s Paulom Reinom koji je radio kao gurač kolica u Beloitu u državi Wisconsin.

Reina, koji ima invaliditet, gluh je i slabovidan, radio je u trgovini 16 godina kada je novi voditelj trgovine preuzeo funkciju. U prvom mjesecu na poslu novi voditelj suspendirao je Reinu i tražio da ponovo preda medicinsku dokumentaciju kako bi održao razumnu prilagodbu, što uključuje i pomoć trenera za posao, kažu iz EEOC-a.

Reinino se stanje nije promijenilo, ali kad je poslao novu papirologiju kojom je tražio da mu trener nastavi pomagati, EEOC kaže da je trgovina prekinula komunikaciju s Reinom i ‘praktično mu dala otkaz’.

Porota je odlučila u korist EEOC-a nakon trodnevnog suđenja, dodijelivši Reini 200 tisuća dolara odštete i pet milijuna dolara kaznene odštete, javlja Disability Scoop.

- Poslodavci imaju zakonsku obvezu prema saveznom zakonu raditi sa zaposlenicima koji trebaju prilagodbu zbog invaliditeta - rekao je Gregory Gochanour, regionalni odvjetnik za čikaški okrug EEOC-a.

- U ovom slučaju porota je Walmartu i drugim poslodavcima poslala snažnu poruku da će, ukoliko ne ispune svoje obveze prema zakonu, biti kažnjeni.

Randy Hargrove, glasnogovornik Walmarta, rekao je da se voditelj trgovine brine za Reininu sigurnost.

- Nakon što smo primijenili službeni postupak pregleda dokumentacije, utvrđeno je da gospodin Reina ne može obavljati bitne dijelove svog posla sa ili bez razumne prilagodbe - rekao je Hargrove.

- Kao rezultat toga, on više ne radi u trgovini.

Hargrove je napomenuo da savezni zakon odštetu u slučajevima poput ovih ograničava na maksimalnih 300.000 dolara i rekao da Walmart ne vjeruje da dokazi podržavaju presudu i da tvrtka razmatra svoje opcije.

- Nekoliko godina pokušavali smo udovoljiti teškim ograničenjima gospodina Reine, ali u konačnici to više nije bilo izvedivo. Vjerujemo da smo mogli riješiti to pitanje s gospodinom Reinom, međutim zahtjevi EEOC-a bili su nerazumni - kazao je Hargrove.

Damir Fatušić

 

Povezane vijesti