DOBRA VIJEST Milijunska inicijativa za poboljšanje pristupačnosti prijevoza osobama s invaliditetom

Američki vladini dužnosnici kažu da dramatično povećavaju ulaganje u poboljšanje mogućnosti prijevoza za osobe s invaliditetom i drugih potrebitih skupina s novom multimilijunskom inicijativom

 

Američko Ministarstvo prometa prošlog je tjedna priopćilo kako osigurava gotovo 50 milijuna dolara za poboljšanje pristupačnosti prijevoza osobama s invaliditetom, starijim odraslim osobama i Amerikancima s niskim primanjima.

- Svrha ove nove inicijative u iznosu od 50 milijuna dolara je identificirati načine pružanja učinkovitijih, jeftinijih i pristupačnijih usluga prijevoza za osobe s invaliditetom, starije odrasle osobe i ostale zajednice u potrebi, a koje se često suočavaju s većim izazovima u pristupu osnovnim uslugama - rekla je ministrica prometa Elaine L. Chao.

Od sredstava, do 40 milijuna dolara bit će na raspolaganju zajednicama za ‘predstavljanje inovativnih poslovnih partnerstava, tehnologija i praksi koje promiču neovisnu mobilnost za sve’, kažu iz američkog Ministarstva prometa.

Još pet milijuna dolara ponudit će kao novčane nagrade za ‘Izazov inkluzivnog dizajna’ koji prepoznaje inovacije koje poboljšavaju pristupačnost autonomnih vozila, prenosi Disability Scoop.

Osim toga, 3,5 milijuna dolara namijenjeno je projektima koji poboljšavaju mogućnosti prijevoza koji povezuje ljude s poslom, obrazovanjem i zdravstvenim uslugama.

Ministarstvo prometa priopćilo je kako su nova sredstva tek posljednji u nizu koraka koje su poduzeli kako bi poboljšali pristupačnost za osobe s invaliditetom. Samo u posljednje tri godine, ministarstvo je najavilo da je povećalo potrošnju za istraživanja vezana za pristupačnost za 50 posto.

Damir Fatušić

 

Povezane vijesti