SVE VIŠE SMRTNIH SLUČAJEVA Još nije poznat uzrok bolesti povezane s e-cigaretama

Simptomi bolesti nazvane EVALI obično počinju s kašljem, piskutavim i kratkim dahom, bolovima u prsima i mučninom. Na kraju se može razviti i povišena tjelesna temperatura, umor i gubitak tjelesne težine

 

Prema najnovijim statistikama američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), zabilježeno je 1.888 slučajeva bolesti povezane s pušenjem e-cigareta u 49 američkih država (sve osim Aljaske), a 37 smrtnih slučajeva potvrđeno je u 24 države. Uprkos povećanju svijesti o bolesti, čini se da stopa prijavljenih slučajeva sve brže raste.

Međutim, nova studija upozorila je da su ti podaci u stvarnosti vjerojatno mnogo veći, jer liječnici još uvijek uče prepoznati simptome ovog novonastalog stanja.

Simptomi bolesti nazvane EVALI obično počinju s kašljem, piskutavim i kratkim dahom, bolovima u prsima i mučninom. Na kraju se može razviti i povišena tjelesna temperatura, umor i gubitak tjelesne težine. Istraživači koji su proučavali stanje primijetili su da oštećenje pluća vidljivo kod oboljelih jako nalikuje kemijskoj opeklini.

Uzrok bolesti ostao je nepoznat još od prvih slučajeva u travnju 2019. Međutim, CDC je nedavno objavio izvještaj u kojem se potvrđuje da je EVALI povezan s e-cigaretama i sličnim proizvodima koji sadrže tetrahidrokanabinol (THC) kupljen na crnom tržištu, baš kao što to sugeriraju i druge znanstvene studije, piše IFLScience.

Istraživači su primijetili kako su mnogi pacijenti putem interneta kupovali proizvode poznate kao ‘Dank Vapes’ koji sadrže THC. Dank Vapes nije jedna centralizirana tvrtka, nego robna marka koju koriste mnogi neregulirani ‘operateri’. Smatra se da THC nije problem. Neka izvješća otkrila su da mnoge upotrijebljene THC tekućine imaju i sredstvo za zgušnjavanje, vitamin E acetat, koji može uzrokovati ozljede pluća.

Do 70 posto pacijenata su muškarci, od kojih je značajan broj mlađih od 25 godina. Robert R. Redfield, ravnatelj CDC-a, nedavno je sugerirao da istraživači koriste ovu vezu kao nit vodilju u pronalaženju uzroka bolesti.

Dok se ne utvrdi izvor epidemije, CDC i FDA (Food and drug administration - Uprava za hranu i lijekove, op. a.) preporučili su ljudima da izbjegavaju e-cigarete u potpunosti. S druge strane, neki stručnjaci smatraju da su ove smjernice pretjerane, te sugeriraju da bi to pitanje trebalo tretirati na sličan način kao i epidemiju trovanja hranom.

- Vlasti koje reagiraju na ove slučajeve savjetujući ljudima da ne puše e-cigarete, šalju poruku onima koji su prestali pušiti da se vrate duhanu. To je zavaravajuće i potencijalno neodgovorno - izjavila je Linda Bauld, profesorica javnog zdravstva na Sveučilištu u Edinburghu.

Damir Fatušić

 

Povezane vijesti