Istraživanje: Kolonoskopija može spriječiti 40 posto karcinoma

Pretrage su ključne u spriječavanju karcinoma gornjeg dijela debelog crijeva zbog toga što druge tehnike pretrage poput sigmoidoskopije obuhvaćaju samo završne dijelove debelog crijeva

Kolonoskopija svakih 10 godina mogla bi spriječiti 40 posto kolorektalnih karcinoma, pokazuje opsežno američko istraživanje koje potvrđuje učinkovitost te pretrage.
Osobe s takvim tumorima u obitelji, koji su drugi najčešći uzrok smrti od raka u SAD-u, trebale bi se češće podvrgavati pretrazi, pokazalo je istraživanje objavljeno u časopisu New England Journal of Medicine.

Rezultati potvrđuju sadašnje preporuke za kolonoskopiju pružajući dokaze da je posebno korisna u spriječavanju karcinoma koji se pojavljuju u gornjim dijelovima debelog crijeva.

"Naša istraživanja pružaju snažne dokaze da je kolonoskopija učinkovita tehnika spriječavanja karcinoma kako krajnjeg tako i gornjeg dijela debelog crijeva", kaže Shuji Ogino, voditelj istraživanja s harvardske škole javnog zdravlja.

Pretrage su ključne u spriječavanju karcinoma gornjeg dijela debelog crijeva zbog toga što druge tehnike pretrage poput sigmoidoskopije obuhvaćaju samo završne dijelove debelog crijeva.

Kolonoskopijom se uz pomoć kamere pregleda čitava duljina debelog crijeva a mogu se odmah odstraniti i ciste i dobroćudni tumori.

Znanstvenici su proučili podatke gotovo 89.000 osoba obuhvaćenih dvama dugoročnim istraživanjima od 1988 do 2008. U tom razdoblju postavljena je dijagnoza 1.815 kolorektalnog karcinoma a 474 osobe su umrle.

Utvrdili su da obje pretrage smanjuju rizik razvoja ili smrti od kolorektalnog karcinoma no jedino je kolonoskopija smanjila rizik tumora gornjeg dijela debelog crijeva.

Procijenili su da bi se, kad bi svi sudionici bili podvrgnuti kolonoskopiji, sveukupni rizik kolorektalnih karcinoma smanjio za 40 posto odnosno za 61 posto karcinomi donjeg dijela debelog crijeva i za 22 posto karcinomi gornjeg dijela debelog crijeva.

Hina