INTERVJU, ALEMKA LONČAR Hedonine čokolade koje proizvode osobe s invaliditetom plasirat ćemo na inozemno tržište

Otvaranje novog pogona će utrostručiti naše kapacitete bez smanjenja izvorne kvalitete naših proizvoda, to znači da ćemo moći zaposliti još osoba s invaliditetom i osigurati stalnu prisutnost naših prepoznatljivih proizvoda na tržištu, kaže direktorica Hedone

 

Nova ste direktorica Hedone. Kako biste ocijenili dosadašnji rad Čokolaterije i u kom smjeru planirate nastaviti poslovanje? Koliko je čokolade proizvedeno u 2019. godini?

- U ova nepuna dva mjeseca imala sam se priliku upoznati s radom Hedone čije je poslovanje svakako specifično. Naime nisu na prvom mjestu brojke kao u većini ostalih firmi. Ovdje se daleko više gleda na zadovoljstvo djelatnika i naravno krajnjih korisnika, naših ljubitelja čokolade. U ovoj godini proizveli smo više od 15 tona čokoladnih delicija što je u ovako maloj proizvodnji, zaista veliko dostignuće i povećanje od preko 50 posto u odnosu na prošlu godinu.

Koliko Hedona trenutno ima zaposlenih i koliko od tog broja čine osobe s invaliditetom?

- U Hedoni je trenutno imamo 20 zaposlenih od kojih je 9 osoba s invaliditetom, sedmero u direktnoj proizvodnji i dvije osobe u pakiranju i prodaji.

Možete li nam reći tko su sve stalni Hedonini klijenti?

- Hedona je, kao integrativna radionica, stekla brojne klijente u raznim tvrtkama koje na ovaj način ostvaruju tzv. zamjensku kvotu, ali i velik broj klijenata koji su jednostavno prepoznali kvalitetu ručno rađene čokolade i redovito je naručuju. Posebno bih napomenula da u ovo predbožićno vrijeme radimo jako puno personaliziranih poslovnih poklona.

Naši stalni klijenti su hoteli Esplanada i Valamar, trgovački lanci poput Spara, KTC-a i DM-a, ali i tvrtke poput PBZ-a, Zagrebačke, Erste i Addiko banke. Tu je i nekoliko manjih dućana u Zagrebu koji redovito naručaju naše proizvode.

Za kada se planira početak rada tvornice u novim prostorima Tehnološkog parka i što će to značiti za samu Hedonu kao brend?

- Otvorenje novog pogona planira se za 1. srpnja 2020. i radovi su u tijeku. Sve to, naravno, ne bi bilo moguće bez financijske potpore Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom koji nam je, po natječaju prošle godine, dodijelio polovicu potrebnih sredstava, a koncem ove godine bismo trebali dobiti drugu polovicu za završetak.

 

Planirate li nova zapošljavanja osoba s invaliditetom i širenje proizvodnog asortimana?

- Otvaranje novog pogona će utrostručiti naše kapacitete bez smanjenja izvorne kvalitete naših proizvoda, to znači da ćemo moći zaposliti još osoba s invaliditetom i osigurati stalnu prisutnost naših prepoznatljivih proizvoda na tržištu.

Koja je vaša vizija Hedone u narednom periodu, kako biste je željeli pozicionirati?

- Moja vizija Hedone je u ostvarivanju njezinog punog potencijala, ne samo u proizvodnji čokolada nego i u ugostiteljstvu i proizvodnji promo materijala, potrebno je iskoristiti razna iskustva ljudi koji nam žele u tome pomoći i nakon pokrivanja hrvatskog tržišta, usmjeriti se na izvoz.

Razgovarala: Anita Blažinović                                                           

 

Povezane vijesti