NOVA STUDIJA Umjetna inteligencija uspješnija od liječnika u prepoznavanju karcinoma

Rak dojke jedan je od najčešćih karcinoma koji pogađa žene - oko jedna od osam žena dobije ovu bolest u nekom trenutku svog života

 

Kad se rak dojke dijagnosticira rano, puno ga je lakše liječiti, pa su ključni redoviti pregledi i točna dijagnoza. Sada se pokazalo da je program umjetne inteligencije bolji od ljudskih liječnika u prepoznavanju karcinoma dojke.

Svim ženama starijim od 50 godina preporučuje se redovita kontrola dojke nazvana mamograf, koja uključuje rendgen grudi svake tri godine, piše IFLScience. To može otkriti znakove raka mnogo prije nego se pojave vidljive kvržice.

Rezultate mamograma pregledavaju dva neovisna liječnika, no s vremena na vrijeme dijagnoza ne bude postavljena ili je nekome tko nema rak pogrešno dijagnosticiran. Da bi saznali može li se ta pogreška izbjeći korištenjem tehnologije, istraživači iz Google Healtha obučili su AI (umjetna inteligencija, op. a.) model da prepoznaje karcinom dojke s mamograma žena u SAD-u i Ujedinjenom Kraljevstvu.

Unatoč tome što nije znao ništa o medicinskoj povijesti pacijenata, AI je bio jednako dobar u prepoznavanju raka kao i liječnici iz te je dao smanjeni broj krivih pozitivnih i krivih negativnih dijagnoza. Za američke žene AI je smanjio broj pogrešno identificiranih karcinoma za 5,7 posto, dok je za pacijentice u Ujedinjenom Kraljevstvu pad iznosio 1,2 posto. Udio slučajeva koji su prošli nezapaženo smanjio se za 9,4 posto žene u SAD-u, odnosno za 2,7 posto za žene u Ujedinjenom Kraljevstvu. Nalazi su objavljeni u časopisu Nature.

Istraživači ističu da bi AI mogao pomoći preopterećenim liječnicima. Umjesto da dva stručnjaka ispituju rezultate mamografije, jedan liječnik može usporediti svoj zaključak sa zaključkom AI-ja. Ako se ne slažu, može doći drugi liječnik koji će pregledati nalaz. Tim vjeruje da bi to smanjilo opterećenje drugog liječnika za čak 88 posto.

- Pronađite mi zemlju u kojoj možete pronaći medicinsku sestru ili liječnika koji nisu zauzeti - rekao je voditelj UK Google Healtha Dominic King za AFP.

- Postoji mogućnost da ova tehnologija podrži postojeću izvrsnu uslugu ljudskih stručnjaka.

Ovo nije prvi put da je AI ‘pobijedio’ ljude kada su u pitanju medicinske dijagnoze. Bolji je nego ljudi u otkrivanju ​​raka kože, očnih bolesi, pa čak i u uočavanju znakova Alzheimerove bolesti godinama prije nego što se pojave prepoznatljivi simptomi.

Što se tiče novog AI sustava, tim se nada da će buduće studije graditi na njihovim nalazima i odrediti treba li ga koristiti klinički.

- Ova robusna procjena AI sustava otvara put kliničkim ispitivanjima kako bi se poboljšala točnost i efikasnost probira raka dojke.

Damir Fatušić