NOVA STUDIJA Čak četvrtina djece s autizmom nema službenu dijagnozu

Prema novom istraživanju temeljenom na podacima američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti, znatan broj djece koji ispunjavaju kriterije za autizam ne dobivaju službenu dijagnozu

 

Studija objavljena krajem prošlog mjeseca u časopisu Autism Research otkrila je da 25 posto djece s autizmom nema dijagnozu, a ta ‘previđena’ djeca najvjerojatnije su pripadnici afroameričke ili latinoameričke etničke skupine.

Istraživači su analizirali podatke, prikupljene putem Mreže za praćenje autizma i razvojnih poteškoća Centara za kontrolu i prevenciju bolesti, o 266.000 djece u jedanaest država koja su imala osam godina u 2014. Obrazovna i medicinska povijest svakog djeteta je ocijenjena da bi se utvrdilo ispunjavaju li kriterije za dijagnozu autizma, piše Disability Scoop.

Studija je utvrdila da je gotovo 4.500 djece imalo autizam, ali četvrtina njih nije imala službenu dijagnozu.

- Za to mogu biti različiti razlozi, od komunikacijskih ili kulturoloških barijera između manjinskih roditelja i liječnika, do zabrinutosti zbog kompliciranog dijagnostičkog procesa i straha od stigme - rekao je Walter Zahorodny, izvanredni profesor na Medicinskom fakultetu Rutgers New Jersey i jedan od autora studije.

- Također, mnogi roditelji čijoj se djeci autizam dijagnosticira kasnije, često svoju prvotnu zabrinutost pripisuju bihevioralnom ili medicinskom, a ne razvojnom problemu.

Većina djece bez dijagnoze bili su dječaci bez intelektualnih teškoća kojima je općenito trebalo manje podrške od djece s dijagnozom, pokazalo je istraživanje.

Istraživači su rekli da je važno da se sva djeca budu ispravno dijagnosticirana kako bi mogla dobiti tretman prilagođen njihovim potrebama. Autori studije rekli su da su potrebni bolji probiri i drugi koraci kako bi se umanjio ovaj problem.

Damir Fatušić

 

Povezane vijesti