DOBRA VIJEST Virus HPV gotovo iskorijenjen kod mladih Engleskinja zahvaljujući cjepivu

HPV16 i 18, dvije od najopasnijih vrsta humanog papiloma virusa koji uzrokuje rak, gotovo su eliminirane kod mladih žena u Engleskoj zahvaljujući uvođenju programa masovnog cijepljenja u školama

 

Posljednje statistike Engleske agencije za javno zdravstvo (PHE), objavljene 22. siječnja, pokazuju da je došlo do dramatičnog pada broja HPV16/18 infekcija kod seksualno aktivnih mladih žena koje žive u Engleskoj.

Unutar skupine od 584 žene u dobi od 16 do 18 godina nisu otkrili ni jednu infekciju HPV16/18 u 2018. godini. Za usporedbu, oko 15 posto mladih žena bilo je zaraženo tim vrstama HPV-a 2008. godine, u kojoj je uveden program cijepljenja.

- Ovo je jasan dokaz uspjeha našeg programa imunizacije koji i dalje postiže visoku pokrivenost - kaže u izjavi doktorica Vanessa Saliba, epidemiologinja konzultantica PHE-a.

- Uz milijune mladih žena zaštićenih cijepljenjem protiv HPV-a, očekujemo da će doći do velikog smanjenja broja slučajeva raka vrata maternice u narednim godinama, a uvođenje programa za dječake će ubrzati taj napredak.

HPV je posvuda. Smatra se da je većina ljudi u nekom trenutku svog života zaražena HPV-om. Postoji preko 100 vrsta HPV-a od kojih je velika većina bezopasna i ne izaziva nikakve simptome. Međutim, najmanje 14 uzrokuje rak, poput HPV16 i 18 koji uzrokuju 70 posto karcinoma vrata maternice i predkanceroznih lezija vrata maternice, piše IFLScience.

Trenutno cjepivo u Engleskoj štiti od HPV16, 18, 6 i 11, četiri najrizičnije vrste virusa koji imaju jasnu vezu s rakom vrata maternice. Nove brojke također sugeriraju da se broj slučajeva tri druge vrste koje uzrokuju rak, HPV31, 33 i 45, također smanjio, sugerirajući da cjepivo pruža dodatnu zaštitu.

Nacionalni program cijepljenja protiv HPV-a uveden je u Engleskoj 2008. godine za djevojčice, a za dječake u 2019. Posljednja statistika pokazuje da je 83,9 posto djevojčica u dobi od 13 do 14 godina primilo dvije doze cjepiva u 2018. i 2019. godini.

Engleska nije jedina zemlja koja ima bilježi uspjeh svog programa cijepljenja protiv HPV-a. Program cjepiva protiv HPV-a u Škotskoj zabilježio je sličan pozitivan trend, a Australija je na putu da postane prva zemlja koja će iskorijeniti rak vrata maternice u narednih nekoliko desetljeća.

Damir Fatušić

 

Povezane vijesti