JAPAN Uspješno obavljena prva transplantacija laboratorijski uzgojenog srčanog mišića

Znanstvenici sa Sveučilišta Osaka u Japanu uspješno su dovršili prvu transplantaciju tkiva srčanog mišića uzgojenog u laboratoriju

 

Prva operacija takve vrste izvršena je na pacijentu u Osaki početkom ovog mjeseca, objavili su istraživači na konferenciji za novinare u ponedjeljak, prema pisanju japanske novinske agencije Jiji Press.

Kliničko ispitivanje koristilo je inducirane pluripotentne matične stanice (iPS) - vrstu ‘master stanice’ koja se može pretvoriti u bilo koju vrstu stanica - izvedenu iz krvnih stanica zdravih davatelja. IPS su tada korišteni u proizvodnji velike količine kardiomiocita, stanica koje čine srčani mišić i pomažu mu da se stisne. Milijuni kardiomiocita nastalih iz iPS-a naneseni su na razgradivi ‘list’, debljine svega 0,1 milimetar, koji je potom presađen na pacijentovo oštećeno srčano tkivo.

Pacijent je patio od teške ishemijske kardiomiopatije, stanja u kojem je srčani mišić oslabljen kao posljedica srčanog udara ili bolesti koronarne arterije. Nakon što se novi kardiomiocitni list presadi na oštećeno srce, stanice nastavljaju rasti i pomažu u obnavljanju krvnih žila, omogućavajući srcu da radi kao prije, dok se list razgrađuje.

Kliničko ispitivanje nastojalo je ispitati sigurnost i djelotvornost ovog radikalnog liječenja. Tijekom sljedeće tri godine, tim se nada da će izvršiti laboratorijsku transplantaciju srčanog mišićnog tkiva kod devet drugih pacijenata s ishemijskom kardiomiopatijom. Ako sve prođe dobro, liječenje bi moglo biti pristupačna alternativa transplantaciji srca.

Svake godine u svijetu se provodi između 4.000 i 4.500 transplantacija srca, od kojih je oko polovina u SAD-u. Iako mogu biti nevjerojatno učinkovite, dolaze s mnogim opasnostima i zamkama. Za početak, izuzetno su skupe. Pacijenti u SAD-u mogu očekivati ​​da će za transplantaciju srca platiti oko 1.382.400 dolara. Osim toga, za transplantaciju je potrebno srce kompatibilnog davatelja, što znači da pacijenti često završavaju na dugim listama čekanja. Procjenjuje se da otprilike jedna od šest osoba ne dobije potrebnu transplantaciju srca, piše IFLScience.

Teoretski, tkivo srčanog mišića uzgojeno u laboratoriju će iskorijeniti ove probleme. Profesor Stephen Westaby, vodeći britanski srčani kirurg iz bolnice John Radcliffe u Oxfordu, rekao je u 2017. da će transplantacije srca zastarjeti u narednom desetljeću, sugerirajući da će kombinacija srčanih pumpi i matičnih stanica poslužiti kao lakša i učinkovitija alternativa.

Iako će novi tretmani zasigurno donijeti nove izazove, ovo kliničko ispitivanje pokazalo je kako revolucionarni tretmani matičnim stanicama imaju potencijal za spašavanje tisuća života.

- Nadam se da će transplantacija postati medicinska tehnologija koja će spasiti što veći broj ljudi, jer sam vidio mnoge živote koje nisam uspio spasiti - rekao je Yoshiki Sawa, profesor kardiovaskularnog kirurškog tima Sveučilišta Osaka.

Damir Fatušić

 

Povezane vijesti