NOVA STUDIJA Pušenje marihuane utječe na stvaranje lažnih sjećanja

Osoba koja puši marihuanu vjerojatnije će se prisjetiti lažnih sjećanja i informacija, što rezultira i većom vjerojatnošću lažnih priznanja i netočnih izjava svjedoka prilikom istraga kaznenih slučajeva

 

U studiji provedenoj na 64 zdrava povremena korisnika kanabisa, međunarodni tim istraživača utvrdio je da pušenje THC-a, psihoaktivnog spoja u kanabisu, može dovesti do toga da se ljudi prisjete lažnih ili usađenih sjećanja.

- Svjedočenja očevidaca ili osumnjičenih često su jedini dokaz koji istražitelji mogu upotrijebiti za donošenje pravnih odluka, pa je stoga prikupljanje pouzdanih svjedočenja presudno. Međutim, memorija je nesavršena, što ponekad rezultira lažnim sjećanjima - pišu autori dodajući da takva lažna sjećanja mogu imati katastrofalne posljedice u pravnim slučajevima, kao što su pogrešne osude ili lažne optužbe.

Kako bi testirali utjecaj upotrebe kanabisa na sjećanja, sudionici studije dobili su dozu ‘droge’, a zatim su zamoljeni da sudjeluju u tri odvojena ispitivanja pamćenja koja uključuju čitanje, ponavljanje riječi i prisjećanje događaja iz scenarija odigranog u virtualnoj stvarnosti. Istraživači su svoja pitanja formulirali na način da utječu na sjećanja volontera, ponekad čak i uvodeći lažne informacije. Svaki je test izveden odmah nakon što je sudionik pušio, i opet tjedan dana kasnije, objašnjava IFLScience.

Kako je objavljeno u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences, autori studije pronašli su dokaze koji sugeriraju da uporaba kanabisa povećava podložnost osobe formiranju lažnih sjećanja na temelju lažnih podataka. Osobito su primijećene dvije vrste sjećanja: ‘spontana’ sjećanja koja proizlaze iz kognitivnih procesa i sjećanja ‘temeljena na sugestijama koja nastaju iz vanjskih sugestija.

- Čini se da kanabis povećava sklonost lažnom pamćenju - pišu autori.

- Naši nalazi imaju implikacije na to kako i kada policija treba intervjuirati osumnjičene i očevice.

Kanabis je najčešće korištena ilegalna droga na svijetu. Iako su prethodne studije njegovu upotrebu povezale s oštećenjem i ‘korupcijom’ pamćenja, malo dokaza povezalo je kanabis s lažnim priznanjima i izjavama svjedoka u kaznenim istragama. Ispitivanje na droge uobičajen je protokol s osumnjičenima, ali ne i sa svjedocima ili žrtvama.

- Rezultati imaju implikacije za policiju, pravne stručnjake i donositelje politika u pogledu postupanja sa svjedocima i osumnjičenicima pod utjecajem kanabisa i valjanosti njihovih izjava - napominju istraživači.

- Uz sve veću globalnu prihvatljivost kanabisa i njegovu široku upotrebu od strane očevidaca i osumnjičenih u pravnim slučajevima, razumijevanje posljedica popularne droge na pamćenje je sve važnije.

Moguće je da dezinformacije mogu dovesti do lažnih priznanja u kaznenim ispitivanjima kad se optuženi koristi kanabisom. Istraživači dodaju kako njihova otkrića naglašavaju potrebu daljnjeg proučavanja uloge kanabisa u stvaranju lažnog pamćenja.

Damir Fatušić

 

Povezane vijesti