GIGANT U PROBLEMIMA Disney ide na sud zbog diskriminacije osoba s invaliditetom

Osobe s autizmom i ostalim poteškoćama u razvoju uskoro bi se mogle vratiti na početak redova u Disney zabavnim parkovima, ovisno o ishodu suđenja koje počinje na saveznom sudu u Orlandu

 

Tužba, koju je prvotno podnio tužitelj identificiran kao ‘A.L.’ prije više od pet godina, tvrdi da je Disney prekršio Zakon o Amerikancima s invaliditetom kada je promijenio svoju politiku 2013. godine, kojom više ne dopušta osobama s autizmom i ostalim invaliditetima da idu na čelo redova za vožnje i druge atrakcije. U tužbi je bilo više od 20 tužitelja, ali tužbe su razdvojene i A.L.-ov slučaj je prvi došao pred sud.

Tada su predstavnici Disneya rekli da je promjena napravljena kao odgovor na izvještaje o prijevari, uključujući posjetitelje koji su ‘angažirali’ osobe s invaliditetom kako bi preskočili red.

Prema trenutnim pravilima, osobe s invaliditetom mogu dobiti karticu koja im omogućava da rezerviraju vožnju u kasnijem periodu. Kartica je namijenjena za ljude koji imaju problema s čekanjem u redu zbog invaliditeta.

Problem s tom politikom je taj što neki ljudi s autizmom ovise o rutini i dosljednosti, a čekanje na rezervirano vrijeme vožnje može ih izbaciti iz rasporeda i uzrokovati ispade i nelagodu.

Prije promjene pravila, ‘roditelji djece s poteškoćama u razvoju obožavali su Disney zbog brižnog načina na koji je prihvatio njihovu djecu’, prethodno je za Disability Scoop rekao A.L.-ov odvjetnik Andy Dogali.

U izjavi, Disneyev glasnogovornik ponudio je standardan odgovor tvrtke na slučaj: ‘Disney parkovi se neprekidno zalažu za pružanje inkluzivnog i pristupačnog okruženja za sve naše goste’.

Tužba traži novčanu odštetu kao i izmjene Disneyjevih politika o osobama s invaliditetom. Sud je već presudio u korist Disneyja u ovom slučaju 2016. godini, ali je žalbeni postupak doveo do predstojećeg suđenja.

Dogali predstavlja oko 60 obitelji osoba s invaliditetom, koje također tuže Disneyeve parkove zbog sličnih tvrdnji o diskriminaciji.

Damir Fatušić

 

Povezane vijesti