MIRAN SAN Liječnici dobili upute za liječenje problema spavanja osoba s autizmom

Novoobjavljene smjernice imaju za cilj pomoći obiteljima i zdravstvenim djelatnicima kako najbolje riješiti probleme spavanja koji muče mnoge mlade ljude s autizmom

 

Preporuke Američke akademije za neurologiju, objavljene online u časopisu Neurology, nude precizne savjete.

- Kod djece i tinejdžera s autizmom problemi sa spavanjem su češći i vjerojatnije je da će biti trajni, što rezultira lošim zdravljem i lošom kvalitetom života - rekla je Ashura Williams Buckley iz Nacionalnog instituta za mentalno zdravlje i glavna autorica smjernica.

- Neki problemi sa spavanjem mogu biti izravno povezani s autizmom, ali drugi nisu. Bez obzira na to, simptomi autizma mogu pogoršati probleme sa spavanjem.

Smjernice se temelje na pregledu studija provedenih do 2017. o autizmu i problemima spavanja kod djece i tinejdžera. Preporuke se odnose na četiri vrste problema - nevoljnost za odlazak u krevet, otežano usnivanje ili održavanje stanja usnulosti, premalo sna, te problemi s ponašanjem tijekom dana koji proizlaze iz nedovoljnog sna.

Kada djeca ili tinejdžeri s autizmom imaju problema sa spavanjem, liječnici bi prvo trebali procijeniti jesu li problemi uzrokovani lijekovima ili drugim medicinskim stanjima, utvrdili su stručnjaci Američke akademije za neurologiju.

Međutim, ako se čini da su poteškoće bihevioralne prirode, Američka akademija za neurologiju preporučuje tretmane koji uključuju uspostavljanje dosljedne rutine spavanja, odabir vremena za spavanje koje se poklapa s onim kada je dijete obično pospano, te zabrana korištenja računala i druge elektronike prije spavanja.

Ako ovakve strategije nisu uspješne, smjernice kažu da bi liječnici trebali razmotriti dodavanje farmaceutskog melatonina, umjetnog oblika hormona koji pomaže mozgu da zna kada treba spavati. Uporaba melatonina sigurna je kod djece i tinejdžera s autizmom u trajanju do tri mjeseca, u skladu s preporukama, ali potrebno je više istraživanja kako bi se procijenila dugoročnija upotreba.

Američka akademija za neurologiju u smjernicama napominje da ne postoje dokazi koji bi podržavali redovitu uporabu otežanih pokrivača ili posebnih madraca za poboljšanje sna za osobe s autizmom, piše Disability Scoop.

- Problemi sa spavanjem mogu pogoršati probleme u ponašanju djece i tinejdžera s autizmom - kaže Williams Buckley.

- Zato je važno da roditelji i njegovatelji surađuju s pružateljima zdravstvene zaštite kako bi pronašli način da poboljšaju djetetov san, jer znamo da kvalitetan san može poboljšati opće zdravlje i kvalitetu života sve djece.

Osim Američke akademije za neurologiju, smjernice su podržale i Američka akademija medicine spavanja, organizacija Autism Speaks, Društvo dječje neurologije i Društvo razvojne i bihevioralne pedijatrije.

Damir Fatušić