ROVINJ Dom za starije 'Domenico Pergolis' dobio odjel za osobe s Alzheimerovom bolešću

Ravnateljica doma Kristina Laginja istaknula je važnost odjela za oboljele od Alzheimera i drugih oblika demencije, osjetljivu skupinu korisnika koji zahtijevaju posebnu skrb i brigu, te dnevni boravak za korisnike o kojima će se skrbiti tijekom dana, kad su njihovi bližnji na poslu

 

Dograđeni dio Doma za starije osobe 'Domenico Pergolis', vrijedan 32,3 milijuna kuna, što uključuje građevinske radove, opremanje, projektantski nadzor i stručni nadzor, svečano je otvoren u četvrtak u Rovinju.

Dogradnjom rovinjskog Doma za starije osobe povećan je kapacitet sa 118 na 159 stalnih korisnika a u dnevnom centru ima mjesta za 24 korisnika. Dom je dobio i odjel za korisnike s Alzheimerovom bolešću i drugim oblicima demencije.

Obnašatelj dužnosti župana Fabrizio Radin istaknuo je da je Dom dograđen u godini u kojoj obilježava 120. obljetnicu otvorenja.

- Nažalost, liste čekanja za domove su duge i nedostatak smještajnog kapaciteta prisutan je diljem Istre. Kontinuiranim ulaganjem želimo pokazati da smo prije svega civilizirano, svjesno i odgovorno društvo koje uvažava i razumije potrebe osoba treće životne dobi", rekao je Radin.

Dodao je da je sigurnost i skrb o starijim osobama bila misao vodilja i životni poziv Domenica Pergolisa (1829. - 1901.), istaknutoga rovinjskog liječnika i dobrotvora, koji je donirao novac za izgradnju doma koji nosi njegovo ime.

O važnosti tog projekta govorio je i gradonačelnik Rovinja Marko Paliaga, koji je tom prigodom podsjetio kako su Grad i županijom 2017. godine potaknuli višemilijunski projekt nadogradnje županijskog Doma za starije osobe, koji su financirali vlastitim novcem. 

- Dom je spreman za prijam novih korisnika, štićenika, jednom riječju - ljudi kojima je potreban dom, njega, pažnja, sigurnost i dostojanstveno starenje. Ne dvojim kako je jednako mislio svojedobno i rovinjski liječnik i altruist Domenico Pergolis, darujući ovo zemljište i zdanje Gradu za potrebe starih i potrebitih - rekao je gradonačelnik Paliaga. 

Ravnateljica doma Kristina Laginja istaknula je važnost odjela za oboljele od Alzheimera i drugih oblika demencije, osjetljivu skupinu korisnika koji zahtijevaju posebnu skrb i brigu, te dnevni boravak za korisnike o kojima će se skrbiti tijekom dana, kad su njihovi bližnji na poslu.

- Veliki je ovo dan i za Grad i za županiju i za ovu ustanovu i njezine djelatnike koji su brigu za starije osobe odabrali kao zanimanje. Veliki je ovo dan i za osobe na listama čekanja jer živjeti starost je doista izazov i za pojedinca i za njegovu obitelj, ali i za čitavu zajednicu - zaključila je ravnateljica.

Hina

 

Povezane vijesti