Teško se nosim s invaliditetom, a hvata me neopisiv strah da ću se usto zaraziti i koronavirusom

PITANJE: S. T. (22) Teško se nosim s invaliditetom, pa ipak volim život koji sam stvorio. Baš zato me jako uznemirava koronavirus.

 

Imam nekoliko pitanja s obzirom na to da mi susjed radi u Italiji i nedavno se vratio u Zagreb. Kako se kontroliraju osobe koje dolaze iz područja zahvaćenih koronavirusom? Kome se obratiti posumnjam li da sam obolio? Kod koga mogu dobiti točne informacije preko telefona, jer ne želim izlaziti bez potrebe iz sigurnosti svog doma. Jesu li poštanske pošiljke iz Kine mogući prijenosnici koronavirusa?

ODGOVOR: Brojevi telefona Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za građane na temu koronavirusa su 01 468 30 32 i 099 468 30 01. Dostupni su svaki radni dan od 8 do 22 sata te subotom i nedjeljom od 8 do 14 sati.

Odlukom Kriznog stožera Ministarstva zdravstva provodi se zdravstveni nadzor nad putnicima koji su doputovali iz zahvaćenih područja, dijagnostika i liječenje oboljelih te obrada bliskih kontakata oboljelih radi pravovremenog liječenja i sprječavanja širenja infekcije.
Za Hrvatske građane, povratnike iz zahvaćenih područja bez simptoma bolesti, provodi se aktivni zdravstveni nadzor (svakodnevno mjerenje temperature i javljanje teritorijalno nadležnom epidemiologu prema adresi stanovanja poveznica https://www.hzjz.hr/mreza-zavoda/  kroz 14 dana uz samoizolaciju kod kuće na temelju rješenja graničnog sanitarnog inspektora radi praćenja pojave simptoma respiratorne bolesti. Aktivni zdravstveni nadzor provodi se za: osobe koje su bliski kontakti oboljeloga od COVID-19 bolesti (potvrđena infekcija, započinje već i kod postavljanja sumnje na infekciju) i osobe koje su unazad 14 dana boravile u zahvaćenom području

Postupci provjeravanja putnika koji ulaze u Hrvatsku definirani su tako da se osigura najveća moguća zaštita zdravlja stanovništva i putnika uz minimalno ometanje međunarodnog prometa. Nadzor traje 14 dana od napuštanja zahvaćenog područja s uspostavljenom ili lokaliziranom transmisijom novog koronavirusa.
U bliskih kontakata osobe s potvrđenom COVID-19 koji nemaju nikakve znakove bolesti rutinski se ne provodi testiranje na novi koronavirus. Razlog tome je što negativni nalaz testiranja u takvoj asimptomatskoj fazi ne isključuje infekciju. Stoga se testiranje na SARS-CoV-2  provodi samo u slučaju postavljene sumnje na COVID-19 tj. kada se zadovolje klinički i epidemiološki kriteriji bolesti.
Brojeve dežurnih teritorijalno nadležnih epidemiologa možete naći na poveznici www.hzjz.hr/wp-content/uploads/2020/01/Preporuke-za-putnike-2019_letak.pdf.

Osobe sa simptomima akutne respiratorne infekcije (nagli početak barem jednog od sljedećih simptoma: povišena tjelesna temperatura, kašalj, kratak dah) uz ispunjene epidemiološke kriterije, kod kojih zdravstveni djelatnik postavi sumnju  na infekciju virusom SARS-CoV-2 (COVID-19), hospitaliziraju se uz primjenu mjera izolacije, dijagnostike i liječenja.

Osobe sa simptomima bolesti mogu doći u bolnicu samo uz prethodan dogovor liječnika s nadležnom bolnicom nakon što je liječnik postavio sumnju na COVID-19.
Svjetska zdravstvena organizacija i dalje ne preporučuje ograničenja u međunarodnom prometu ljudi i roba.
Koronavirusi ne preživljavaju dugo vremena na predmetima kao što su pisma i paketi, te poštanske pošiljke ne predstavljaju rizik za prijenos virusa.

In Portal

 

Povezane vijesti