DOBRA VIJEST Konačno zabranjeni uređaji za električno šokiranje osoba s invaliditetom

Nakon gotovo četiri godine, američki dužnosnici zabranjuju uređaje koji se koriste za električno šokiranje osoba s invaliditetom, navodeći ‘nerazuman i značajan rizik od bolesti ili ozljeda’ kao razlog

 

Uprava za hranu i lijekove (FDA) priopćila je u srijedu da će dovršiti zabranu korištenja takozvanih ‘uređaja za električnu stimulaciju’, o kojima smo već pisali na In Portalu.

FDA je kao razlog navela dokaze psiholoških i fizičkih rizika od bolesti ili ozljeda, uključujući opekline, oštećenje tkiva, pogoršanje osnovnih simptoma, depresiju, anksioznost i post-traumatski stresni poremećaj. Agencija je istaknula da mnogi ljudi koji primaju strujne udare imaju invaliditet zbog kojeg im je teško iskomunicirati bol.

- Otkad su uređaji za električnu stimulaciju prvi put plasirani na tržište prije više od 20 godina, stekli smo bolje razumijevanje opasnosti koje oni predstavljaju za javno zdravlje - rekao je William Maisel, voditelj Ureda za ocjenu i kvalitetu proizvoda u FDA Centru za uređaje i radiološko zdravlje.

- Napretkom medicinske znanosti sada je na raspolaganju više vrsta tretmana za smanjenje ili zaustavljanje autodestruktivnog ili agresivnog ponašanja.

Iz Centra Judge Rotenberg, jedine ustanove u kojoj se takvi uređaji koriste, rekli su da su službenici FDA odbili posjetiti centar i sastati se s roditeljima pojedinaca na koje će zabrana utjecati.

- Obrazovni centar Judge Rotenberg nastavit će se zalagati i voditi sudski postupak za očuvanje ovog tretmana koji spašava živote - rekli su iz centra u izjavi.

- FDA je donijela odluku temeljenu na politici, a ne na činjenicama, kako bi uskratili ovaj spasonosni postupak koji je odobrio sud.

FDA je predložila zabranu 2016. godine i rekli su da su dobili više od 1.500 komentara, od kojih je ‘velika većina’ podržala zabranu uređaja. Unatoč tome, agencija je ‘otezala’ s dovršenjem uredbe, propustivši rok na kraju prošle godine i zasluživši time osude od strane zagovornika osoba s invaliditetom i zakonodavaca.

FDA je opisala potez zabrane uređaja ‘neuobičajenim korakom’, rekavši da su dosad zabranili još samo dva medicinska uređaja, piše Disability Scoop.

Zabrana, koja se odnosi i na nove i na postojeće uređaje, stupa na snagu 30 dana nakon objavljivanja pravila u Federalnom registru. Međutim, FDA dopušta 180 dana za prijelaz s uređaja za električnu stimulaciju pod nadzorom liječnika osobama koje ih trenutno koriste.

Damir Fatušić

 

Povezane vijesti