NAŠI ČUDESNI LJUBIMCI Znanstvenici otkrili nove nevjerojatne sposobnosti pasa

Gola, vlažna koža na vrhu psećeg nosa puna je živčanih završetaka i djeluje poput infracrvenog senzora

 

Psi imaju neku vrstu infracrvenog senzora u nosu kojim mogu u minuti otkriti promjene u temperaturi nastale, primjerice,  u blizini druge životinje, stoji u studiji mađarskih i švedskih znanstvenika. 

Znanstvenici sa švedskog Sveučilišta Lund i mađarskog Sveučilišta Eotvos Lorand kazali su da će njihovo otkrići pomoći u boljem razumijevanju na koji način predatori uoče svoj plijen tada kada ga ne mogu čuti, vidjeti ili nanjušiti. 

Gola, vlažna koža na vrhu psećeg nosa puna je živčanih završetaka i djeluje poput infracrvenog senzora, navode u radu u Scientific Reportu, a koji objavljuje Nature Research Journal.

- Psi su sposobni osjetiti toplinsko zračenje iz toplih tijela ili slabije toplinsko zračenje i mogu svoje ponašanje usmjeriti prema tom signalu - kaže Anna Balint, voditeljica studije.  

- Pokušali smo pronaći područje u mozgu koje pokazuje visoku aktivnost ako su izloženi toplom, a zatim hladnom predmetu - objasnila je. 

Skeniranje mozga pokazalo je povećanu moždanu aktivnost u pasa kada su izloženi toplijim predmetima u okolini. 

- Moguće je i da drugi mesojedi imaju sličan infracrveni senzor, a to otvara novo poglavlje u proučavanju odnosa između lovine i predatora - kaže Ronald Kroger, znanstvenik sa Sveučilišta Lund. 

- To upućuje na potrebu proučavanja lovačkih strategija predatora kao i tijela lovine s fokusom na detekciju topline - kazao je.

Među psima obuhvaćenima istraživanjem bili su zlatni retriveri i border colliji (graničarski škotski ovčar).

Hina

 

Povezane vijesti