URIHO Bandić se obratio građanima zbog koronavirusa: Evo koje se promjene uvode u Zagrebu

Danas je održana konferencija za novinare u URIHO-u od strane Grada Zagreba povodom sprečavanja širenja zaraze koronavirusom

 

Na konferenciji su, uz gradonačelnika Milana Bandića, bili i Pavle Kalinić, pročelnik Ureda za upravljanje hitnim situacijama – Stožer civilne zaštite, Vjekoslav Jeleč, pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo, predstavnici Gradskih ljekarni, predstavnici URIHO-a, predstavnici NZZJZ-a dr. Andrija Štampar.

“Producirat ćemo oko 50 tisuća različitih pakiranja dezinficijensa. Za sve će biti dovoljno. Gradska ljekarna svima pruža redovnu opskrbu lijekovima.”, rekao je šef Gradskih ljekarni.

“Svi naši kapaciteti rade maske“, rekao je prvi čovjek URIHO-a. “Od idućeg tjedna radit ćemo ih preko 10 tisuća dnevno. Imamo naručenih preko stotinjak tisuća. Mogu se nabaviti u gradskim ljekarnima i u prostorima URIHO-a. Cijena je pristupačna jer naplaćuje se samo rad i materijal”, dodao je.

“Od ponedjeljka neće raditi ni dječji vrtići Grada Zagreba, i u školama i vrtićima će zaposlenici biti na svojim radnim mjestima. Oni roditelji koji nemaju gdje sa djecom mogu ih dovesti”, rekao je Ivica Lovrić.

“Sva javna prijevozna sredstva dezinficiraju se triput dnevno te se uvode nove linije na način da se neće ometati vožnja”, rekla je Mirka Jozić.

“Čak 12 epidemiologa ima pod nadzorom oko 1700 ljudi, dakle onih koji su potencijalni izvori zaraze. Zakrčeni su nam telefoni i uvodimo nove linije. Od ponedjeljka Nastavni zavod kreće u testiranje koronavirusa. Nabavili smo zasad tisuću testova. Postavit ćemo dva kontejnera ispred zavoda i vršiti testiranja”.

“Građani ne kupujte, ne stvarajte rezerzve, dućani će biti opskrbljeni. Imamo opreme. Radimo maksimalno i na najbolji mogući način. Radit ćemo od nula do 24, možete nam se obratiti kad god”, rekao je Pavle Kalinić.

“Želimo uputiti vrlo jasnu poruku, svima koji su zaraženi i koji se odgovorno pridržavaju uputa, da nisu sami i da ćemo pomoći njima i njihovim obiteljima”, rekla je zamjenica gradonačelnika.

Novinarima se potom obratio gradonačelnik. “Želim ozdravljenje onima koji su zaraženi. Želim da ozdravi naša zamjenica Vera Majić i naša pročelnica koje nisu s nama. Nemaju koronu, ali im želim zahvaliti. Pozivam naše građane na odgovornost”, rekao je Bandić.

“Želim da budemo razboriti, hladne glave i bez panika. Opasno je podcijeniti epidemiju, ali još je opasnije širiti paniku“, rekao je Bandić.

“Budimo solidarni u nesreći, pozivam sugrađane, pogotovo penzionere da ne hrle u šoping. Pozivam institucije da kontroliraju cijene svega”, kaže.

 

Izvor: Zagrebinfo