OSLABLJEN IMUNOSNI SUSTAV Je li koronavirus opasniji za pušače?

Uvijek je dobro prestati pušiti, s koronavirusom ili bez njega, no u vrijeme epidemije koronavirusa moguće je utjecati na opasnost od oboljenja ako se prestane pušiti. Razlika uvijek postoji između aktivnog ili bivšeg pušača

 

Pranje ruku i nepribližavanje drugim osoba na najmanje metar dobre su mjere, no za pušače važan korak u zaštiti protiv koronavirusa mogao bi biti i prestanak pušenja, ocjenjuju stručnjaci. 

Pušenje je nezdravo, a na pitanje povećava li opasnost od koronavirusa povezanog s bolešću Covid-19  Michael Pfeifer, predsjednik Njemačkog društva za respiratorne bolesti, odgovara potvrdno.

Odgovor je potvrdn čak i ako u ovom trenutku ima premalo raspoloživih podataka kojima će potkrijepiti procjenu.

Primjerice, za sada nije jasno kako pušenje povećava opasnost od infekcije. No to se čini vrlo vjerojatnim "jer u pušača, općenito, veća je opasnost da se zaraze virusnim infekcijama", kaže Pfeifer.

Razlog tomu je što "pušenje smanjuje prirodnu obranu dišnog sustava zbog čega ga virus lakše napada". 

- To znamo iz svakodnevnog kliničkog rada - ali još nije dokazano s trenutačnim koronavirusom - kaže Pfeifer, voditelj pulmologije u Sveučilišnoj bolnici Regensburg u Njemačkoj.

Navodi da podaci iz Wuhana, kineskoga grada koji je bio žarište bolesti, pokazuju da je opasnost od teže kliničke slike bolesti s upalom pluća  znatno veća u pušača. 

Uvijek je dobro prestati pušiti, s koronavirusom ili bez njega, no u vrijeme epidemije koronavirusa "moguće je utjecati na opasnost od oboljenja ako se prestane pušiti. Razlika uvijek postoji između aktivnog ili bivšeg pušača", zaključuje Pfeifer.

 

Povezane vijesti