3D PRINTERI SPAŠAVAJU ŽIVOTE Talijani izrađuju dijelove za respiratore za samo jedan euro

Testirali su ga na pacijentu i rekli nam da dobro funkcionira, tako da smo požurili nazad u svoj ured i počeli printati nove ventile, kazao je talijanski znanstvenik Romaioli

 

Ventili povezuju pacijente na intenzivnoj njezi s aparatima za disanje. Bolnica u mjestu Brescia imala je 250 pacijenata zaraženih koronavirusom na intenzivnoj njezi, a ventili su napravljeni tako da se koriste maksimalno tijekom osam sati. Ventili napravljeni 3D printerima koštaju manje od jednog eura po komadu, a za izradu prototipa bila su potrebna tri sata.

Talijanski novinar Nunzia Vallini povezao je bolnicu s direktorom kompanije Isinnova, nakon što je otkrio da raniji dobavljač nije bio u mogućnosti dostaviti nove zalihe u kratkom roku. On i inženjer Alessandro Romaioli požurili su u bolnicu vidjeti ventile i tri sata kasnije vratili su se sa prototipom.

- Testirali su ga na pacijentu i rekli nam da dobro funkcionira tako da smo požurili nazad u svoj ured i počeli printati nove ventile - kazao je Romaioli za BBC News.

Zatim su se udružili sa još jednom lokalnom tvrtkom koja se bavi 3D printanjem kako bi zadovoljili potražnju jer Isinnova ima šest printera, a za jedan komad je potrebno sat vremena. Oni ovo rade besplatno, a za sad nemaju planove učiniti dizajn dostupnim za javnost.

- Ventil ima vrlo uske rupice i cjevčice, nije lako isprintati dijelove - kazao je ravnatelj tvrtke Cristian Fracassi.

- Osim toga, morate paziti da se proizvod ne kontaminira, treba biti proizveden u kliničkim uvjetima - rekao je Fracassi.

Druga bolnica ih je sada kontaktirala, tražeći još ventila.

- Nismo spavali dva dana, pokušavamo spasiti živote - kazao je Fracassi, prenosi portal 6yka.com.

Anita Blažinović