NOVA STUDIJA Roditelji djece s teškoćama u razvoju u povećanom riziku od PTSP-a

Gotovo jedan od pet roditelja djece s autizmom koji su sudjelovali u ovoj studiji ima dovoljno simptoma post-traumatskog stresnog poremećaja za privremenu dijagnozu

 

Studija, koja je obuhvatila stotine roditelja djece koja imaju poremećaj iz spektra autizma, otkrila je da 18,6 posto ispunjava kriterije za PTSP.

Simptomi su vjerojatniji kod roditelja čija su djeca pokazala problematično ponašanje poput fizičke agresije i autoagresivnosti, prema nalazima nedavno objavljenima u časopisu Research in Autism Spectrum Disorders.

Ali Schnabel sa Sveučilišta Deakin u Australiji, koja je radila na studiji, rekla je da je teško reći hoće li rezultati vrijediti za sve roditelje djece s autizmom, posebno s obzirom na to koliko je spektar raznolik. Primijetila je da je studija velikom većinom ispitivala majke - koje su činile 96 posto sudionika - i da očevi mogu stvari doživljavati drugačije.

Unatoč tome, kaže da je mogućnost da je PTSP tri puta češći među roditeljima djece s autizmom u usporedbi s drugim roditeljima ‘prilično alarmantna’.

- Osobito kada razmišljate o učinku koji nedijagnosticirani PTSP može imati na zdravlje pojedinca i sposobnost povezivanja s njegovom djecom i drugim članovima obitelji, zabrinjavajuće je razmotriti koliko se roditelja djece s autizmom može boriti s PTSP-om bez podrške, dok pokušavaju podržati svoje dijete - Schnabel je e-mailom poručila za Disability Scoop.

Istraživanje je analiziralo 395 roditelja djece u dobi od pet do 20 godina u Australiji. Od roditelja, njih 226 imalo je dijete s autizmom, dok je 139 imalo dijete s rijetkom bolešću poput Duchenne mišićne distrofije, a 30 djece nije imalo nikakve poteškoće. Svi su roditelji ispunili internetski upitnik o ponašanju svoje djece, traumatičnim stresorima tijekom života i kontrolni popis koji se obično koristi za procjenu simptoma PTSP-a.

Nitko od roditelja djece bez teškoća nije prešao klinički prag za PTSP. Među roditeljima oboljelih od rijetkih bolesti nešto više od dvanaest posto ispunilo je kriterije za privremenu dijagnozu.

Schnabel je rekla da se nada da bi zdravstveni radnici koji rade s obiteljima oboljelih od autizma ‘mogli postati proaktivniji u pregledu na PTSP kod takvih roditelja’.

Damir Fatušić

 

Povezane vijesti