DOBRA VIJEST Nova organizacija za pomoć osobama s invaliditetom žrtvama zločina

Kada osobe s invaliditetom postanu žrtve kriminala, zanemarivanja ili bilo kakvog drugog oblika zlostavljanja, istrage takvih zločina često završe neuspješno

 

Mnoge žrtve teško komuniciraju ili su čak neverbalne. Kod onih koji se oslanjaju na pomoć iz više izvora ponekad je izgovor da je popis osumnjičenih predug. A specijalizirane službe za žrtve kaznenih djela i forenziku rijetko su dostupne.

- Čini se kao da takvi slučajevi nikada ne dođu do tužbe - kaže Melody Burba, stanovnica područja Daytona, zagovornica prava osoba s invaliditetom.

Novoformirana neprofitna organizacija radi na rješavanju problema uspostavljanjem centara u Ohiju, koji su opremljeni za pomoć odraslim osobama s invaliditetom koje su žrtve ili svjedoci zlostavljanja ili zanemarivanja.

- Žrtve s invaliditetom postale su problem za koji nemamo odgovarajuću podršku, bez odgovarajućih tehnika intervjua i bez odgovarajućih usluga - rekla je Katherine Yoder, izvršna direktorica novih Centara za zagovaranje odraslih.

Takve prepreke nisu jedinstvene za Ohio. Ali, kaže Yoder, ova država će biti prva koja će razviti centre i primijeniti model specifičan za osobe s invaliditetom koji je koordiniran s policijom, medicinskim profesionalcima, voditeljima slučajeva i drugima.

Centri za zagovaranje odraslih osoba anketirali su okružne odbore za osobe s invaliditetom u Ohiju prošle jeseni i dobili su 35 odgovora. Od toga, samo 17 posto izvijestilo je da zločini nad osobama s invaliditetom redovito dolaze pred porote u njihovom okrugu. Otprilike polovina njih navela je da je nedostatak resursa najveća prepreka pružanju usluga osobama s invaliditetom žrtvama kriminala.

Odbor za osobe s invaliditetom okruga Franklin jedina je javna agencija u Ohiju, i među tek nekoliko u SAD-u, koja ima istražitelja koji radi zajedno s gradskom policijom.

- Otkad sam ovdje, jako smo napredovali u broju istraženih slučajeva - kaže Toby Paine, istražitelj Odbora za osobe s invaliditetom s uredom u policijskoj stanici u Columbusu.

- To je neprocjenjivo partnerstvo.

Osobe s invaliditetom posebno su ranjiva populacija, pa čak i oni koji mogu jasno govoriti mogu biti neodlučni ili zastrašeni kada je riječ o prijavljivanju prekršaja, piše Columbus Dispatch.

Yoder je rekla da su reakcije profesionalaca na Centre za zagovaranje odraslih izuzetno pozitivne.

- Mi smo zapravo prvi u svijetu koji imaju ovakve centre i na ovaj način se bave ovom populacijom - kaže Yoder, dodajući da bi protokoli također mogli pomoći starijim osobama i osobama s demencijom ili Alzheimerovom bolešću.

Damir Fatušić