TRUMP Nema razloga za uskraćivanje njege osobama s invaliditetom oboljelim od koronavirusa

Trumpova administracija upozorava države i pružatelje zdravstvenih usluga da ne diskriminiraju osobe s invaliditetom dok se širi koronavirus

 

U biltenu objavljenom u subotu, Ured za građanska prava američkog Ministarstva zdravstva i ljudskih usluga rekao je da na snazi ​​ostaju Zakon o Amerikancima s invaliditetom, članak 504. Zakona o rehabilitaciji i drugi zakoni koji zabranjuju diskriminaciju u zdravstvenim programima koje financira savezna vlada.

- Osobama s invaliditetom ne treba uskratiti medicinsku njegu na temelju stereotipa, procjena kvalitete života ili prosudbi o tome da je osoba ‘vrijedna’ na temelju prisutnosti ili odsutnosti invaliditeta - piše u biltenu.

- Odluke navedenih institucija o tome je li neka osoba kandidat za liječenje trebale bi se temeljiti na individualiziranoj procjeni pacijenta na temelju najboljih dostupnih objektivnih medicinskih dokaza.

Dokument sa smjernicama na šest stranica dolazi uslijed zabrinutosti kako će ‘proći’ osobe s invaliditetom kada bolnice preplave pacijenti oboljeli od koronavirusa i možda budu prisiljene selektivno pružati skrb.

Zagovornici osoba s invaliditetom već su prošli tjedan podnijeli prigovore Uredu za građanska prava američkog Ministarstva zdravstva i ljudskih usluga na planove reakcije na koronavirus u tri države za koje tvrde da dovode u opasnost osobe s invaliditetom. Također, skupina od 27 članova Zastupničkog doma i pet senatora pisala je ministru zdravlja i ljudskih usluga Alexu Azaru i glavnom državnom odvjetniku Williamu Barru moleći ih da pojasne kako ‘postojeći zakoni o diskriminaciji zbog invaliditeta nisu nevažeći tijekom epidemije’.

Ured za građanska prava rekao je da postojeći zakoni i propisi zabranjuju diskriminaciju na temelju rase, boje, nacionalnog podrijetla, invaliditeta, dobi i spola, ali u trenutnoj pandemiji ured je ‘posebno usmjeren’ na osiguravanje da osobe s invaliditetom nisu diskriminirane.

- Naši zakoni o građanskim pravima jednako štite dostojanstvo svakog ljudskog života od nemilosrdnog utilitarizma - rekao je Roger Severino, ravnatelj Ureda za građanska prava.

Damir Fatušić

 

Povezane vijesti