EMERALD Znanstvenici razvili uređaj kojim mogu nadgledati COVID-19 pacijente sa sigurne udaljenosti

Za razliku od medicinskih narukvica koje je potrebno stalno nositi, MIT CSAIL-ov uređaj postavi se na zid i spoji na struju i internet. Uređaj potom sve ostalo obavlja sam

 

Hrvatska je među zemljama koje se mogu smatrati sretnima jer nema velik broj zaraženih koronavirusom, kao ni velik broj onih u kućnoj izolaciji. No od samog se početka postavljalo pitanje kako ljude koji su u kućnoj izolaciji kontrolirati, ne samo da ne napuštaju taj prostor, već i da se na vrijeme reagira ako im bude loše.

Upravo su se time pozabavili istraživači s američkog MIT-a koji su osmislili uređaj za praćenje pacijenata na daljinu i nazvali ga Emerald. Za razliku od medicinskih narukvica koje je potrebno stalno nositi, MIT CSAIL-ov uređaj postavi se na zid i spoji na struju i internet. Uređaj potom sve ostalo obavlja sam - prati kretanje pacijenta, kako spava, kako diše i te podatke šalje liječnicima, prenosi  portal zimo.dnevnik.hr.

Emerald zapravo analizira bežične signale u prostoru koristeći umjetnu inteligenciju kako bi detektirao znakove života. Pri tome emitira oko tisuću puta manju radijaciju od klasičnog mobilnog telefona.

Da takav način bežičnog nadzora zaista radi, pokazalo je testiranje u domu za starije u Bostonu. Liječnica Ipsit Vahia mogla je iz udobnosti svog doma pratiti stanje pacijenata koji su se oporavljali od COVID-19. Zahvaljujući Emeraldu, vidjela je kad se disanje pacijenata popravilo, kad su bolje spavali, a da pritom nije morala ni prići blizu tim pacijentima.

Kad su liječnici u direktnom kontaktu s pacijentima, tijekom pregleda ili mjerenja vitalnih znakova, svaki pokret povećava rizik od zaraze koronavirusom, ističe Vahia te dodaje kako Emerald smanjuje rizik za medicinske radnike, a istovremeno im pruža potrebne informacije o pacijentu.

Iako je Emerald razvijen u jeku pandemije koronavirusa, ovaj bi uređaj mogao pomoći liječnicima u detekciji i liječenju i drugih respiratornih bolesti jer im pruža mogućnost nadgledanja zdravstvenog stanja pacijenta tijekom cijelog dana i noći. Osim toga, pomaže i u rasterećenju bolnica i medicinskog osoblja.

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti