HZJZ Nema medicinskog razloga za odgađanje redovnog cijepljenja zbog epidemije COVID-19 bolesti

S obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju vezano uz epidemiju koronavirusa, donosimo preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo o provođenju programa obveznog cijepljenja

 

Nema medicinskog razloga za odgađanje redovnog cijepljenja zbog epidemije COVID-19 bolesti, no u svrhu smanjenja izlaganja djece u čekaonicama preporučujemo sljedeće:

Primovakcinaciju ne bi trebalo odgađati, odnosno potrebno je nastaviti provedbu primarnog cijepljenja u dojenačkoj dobi kao i provedbu nadoknadnog cijepljenja kod djece koja nemaju završenu primovakcinaciju. To se odnosi ma BCG cijepljenje u rodilištima te na primarno cijepljenje protiv difterije, tetanusa, hripavca, dječje paralize, Haemophilusa influenzae tip b, hepatitisa B, primarno cijepljenje protiv pneumokokne bolesti, te primarno cijepljenje protiv ospica, zaušnjaka i rubele.

Nije poznato koliko će trenutna epidemiološka situacija potrajati, a odgodom primovakcinacije moglo bi doći do pojava epidemija bolesti koje se mogu spriječiti cijepljenjem, pri tome posebno misleći na hripavac i ospice.

Revakcinaciju ne bi trebalo odgađati na duži period. U ovom trenutku predlažemo odgodu docjepljivanja do kraja svibnja.

Izuzetak je djelatnosti školske medicine (djelatnost preventivno-odgojnih mjera za zdravstvenu zaštitu školske djece i studenata), gdje je neophodno kod sistematskog pregleda djeteta prije upisa u prvi razred osnovne škole cijepiti MO-PA-RU i IPV već i u svibnju, odnosno čim se sistematski pregledi počnu provoditi.

Prilikom provođenja cijepljenja potrebno je osigurati da ne dolazi do miješanja bolesne i zdrave djece u čekaonici, odnosno trebalo bi omogućiti posebne termine za cijepljenje djece koje roditelji trebaju poštivati.

Božica Ravlić

 

Povezane vijesti