SVJETSKA ZDRAVSTVENA ORGANIZACIJA Upitna učinkovitost ljekovitih biljaka u liječenju covida-19

Svjetska zdravstvena organizacija upozorava da je potrebno ispitati učinkovitost i nuspojave ljekovitih biljaka, poput slatkog pelina, koje se odnedavno reklamiraju kao potencijalni lijek za covid-19

 

WHO ističe da podupire znanstveno dokazanu učinkovitost tradicionalnih lijekova te dodaje da komplementarna i alternativna medicina imaju brojne prednosti u liječenju raznih bolesti.

Utrka za pronalaskom lijeka za covid-19 ponovno je potaknula zanimanje za biljke poput slatkog pelina. Predsjednik Madagaskara, Andry Rajoelina, promovira lijek na bazi te biljke.

Premda ta biljna mješavina još nije znanstveno istražena, čelnici nekih afričkih zemalja najavili su da će naručiti određene količine slatkog pelina, a neki su svoje isporuke već dobili.

- Čak i ako takva terapija proizlazi iz tradicionalne ili komplementarne medicine, opasno je govoriti o njezinoj učinkovitosti i sigurnosti bez strogih kliničkih ispitivanja - stoji u priopćenju regionalnog ogranka Svjetske zdravstvene organizacije za podsaharsku Afriku.

WHO ističe da surađuje s istraživačkim institucijama kada je posrijedi izbor proizvoda i pripravaka koji se koriste u tradicionalnoj medicini, a mogu se podvrgnuti istraživanjima zbog svoje kliničke učinkovitosti i sigurnosti u liječenju covida-19.

Hina

 

Povezane vijesti