Otac sam djevojčice s teškoćama u razvoju koju nisam vidio otkako je počelo ovo 'koronaludilo'

PITANJE: M. P. (32) Otac sam djevojčice s teškoćama u razvoju koju nisam vidio od početka ludila izazvanog koronavirusom. Njezina majka iskoristila je ovo vrijeme i zabranila mi viđanje s malenom na koje imam pravo nakon brakorazvodne parnice.

 

Interesira me trebam li se obratiti centru za socijalnu skrb? Mjere izazvane koronavirusom su popustile, ali bivša supruga i dalje tvrdi da je za malenu bolje da me ne viđa. Kao razlog navodi da sam u rizičnoj skupini. Pa nisam zarazan ako imam invaliditet. Što učiniti?

ODGOVOR: Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku objavilo je 1. travnja 2020. priopćenje – preporuku o održavanju osobnih odnosa djece s roditeljima i izvršavanju roditeljske skrbi u uvjetima pandemije COVID 19, a u skladu s tada važećim pojačanim mjerama sigurnosti i zaštite Nacionalnog stožera civilne zaštite te preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

U skladu s 3. fazom popuštanja mjera Nacionalnog stožera, koja je započela s 11. svibnja 2020., održavanje osobnih odnosa djeteta s roditeljem s kojim ne stanuje, odvija se prema važećoj sudskoj odluci. Do ograničenja održavanja osobnih odnosa će doći kada je jedan od roditelja ili članova njihove obitelji u samoizolaciji ili je zaražen virusom. Za sve ostale situacije, roditelji sami procjenjuju interes djeteta ovisno o zdravstvenom stanju djeteta ili članova kućanstva jednog od roditelja.

U slučaju kada roditelji ne mogu postići dogovor o načinu održavanja osobnih odnosa mogu se i dalje obratiti centru za socijalnu skrb/obiteljskom centru, radi pružanja stručne pomoći u postizanju dogovora. Nastavno, Ministarstvo je 8. svibnja 2020., donijelo Odluku o obavljanju poslova iz djelokruga rada centra za socijalnu skrb i obiteljskih centara u punom opsegu.

Napominjemo kako izvršenje sudskih odluka o ostvarivanju osobnih odnosa djeteta s roditeljem nije u nadležnosti sustava socijalne skrbi, već pravosuđa te u slučaju nepostizanja dogovora/nepridržavanja odluke suda, roditelji se trebaju obratiti sudu.

In Portal

 

Povezane vijesti