ZNANSTVENICI S PRINCETONA Ljeto vjerojatno neće obuzdati koronavirus

Bez mjera kontrole ili cjepiva, virus će se nastaviti kretati među velikim dijelovima svjetske populacije i tek će kasnije postati sezonska bolest, nakon što mu se smanji 'zaliha' neizloženih domaćina

 

Ljetne temperature na sjevernoj polutki vjerojatno neće znatnije utjecati na pandemiju koronavirusa, tvrde znanstvenici s Princetona. 

Nekoliko statističkih studija provedenih posljednjih mjeseci pokazalo je slabu povezanost klime i koronavirusa - što je vlažnije i toplije, manja je vjerojatnost njegova širenja. 

No riječ je o preliminarnim podacima i poveznica između klime i covida-19 još je u mnogome nepoznata. Studija s Princetona, objavljena u časopisu Science, ne isključuje tu korelaciju, ali zaključuje da utjecaj klime na širenje virusa 'skroman'. 

- Naša otkrića pokazuju da će se bez učinkovitih mjera kontrole virus nastaviti širiti i za toplijeg i vlažnijeg vremena. Ono neće značajnije obuzdati pandemiju - kaže se u studiji. 

- Predviđamo da vlažnije i toplije klime u prvoj fazi neće usporiti virus - kazala je Rachel Baker s Princetona. 

Premda klimatski utjecaji, posebno vlažnost, imaju ulogu u širenju drugih koronavirusa i gripe, autori kažu da je u ovom slučaju važniji izostanak raširenog imuniteta na covid-19. 

- Zamjećujemo određen utjecaj klime na raširenost i 'tajming' pandemije, ali općenito govoreći, virus će se nastaviti širiti jer među stanovništvom nema dovoljno imuniteta - pojasnila je Baker. 

Podsjeća pritom na zemlje poput Brazila, Ekvadora ili Australije u kojima toplije vrijeme nije imalo nekog većeg utjecaja na pandemiju. 

- Ne čini se da klima regulira širenje virusa - naglasila je. 

Bez mjera kontrole ili cjepiva, virus će se nastaviti kretati među velikim dijelovima svjetske populacije i tek će kasnije postati sezonska bolest, "nakon što mu se smanji 'zaliha' neizloženih domaćina", kažu autori.  

Za potrebe studije oni su proveli nekoliko simulacija o tomu na koji bi način virus mogao reagirati u različitim klimatskim uvjetima. U svima je klima postala faktor tek nakon što su veliki dijelovi populacije stekli imunitet. 

- Što se u populaciji izgradi više imuniteta, to će utjecaj klime na virus rasti. Tek će tada velika pandemija postati sezonska infekcija - kazala je Baker. 

Hina

 

Povezane vijesti