NIŠTA IZNENAĐUJUĆE Kućni ljubimci olakšavaju stres djeci s teškoćama i njihovim roditeljima

Roditelji djece s autizmom često izvještavaju o višoj razini stresa u odnosu na druge mame i tate, no nova istraživanja pokazuju kako imati kućnog ljubimca može činiti veliku i pozitivnu razliku

 

Studija koja je proučavala iskustva 764 obitelji s djecom s poremećajem iz spektra autizma otkrila je da je držanje psa ili mačke u kućanstvu povezano s manjim stresom i za djecu s autizmom i za njihove roditelje.

- Neki od glavnih izazova s ​​kojima se djeca s autizmom suočavaju uključuju tjeskobu i poteškoće u komunikaciji - objašnjava Gretchen Carlisle, istraživačica s Veterinarskog fakulteta Sveučilišta Missouri, koja je vodila studiju nedavno objavljenu u časopisu Journal of Autism and Developmental Disorders.

- Kućni ljubimci mogu pomoći u osnaživanju socijalne interakcije i smanjiti anksioznost, ali otkrili smo da oni ne pomažu samo u pružanju utjehe i podrške djeci s autizmom, već i njihovim roditeljima.

Roditelji koji su sudjelovali u studiji ispunili su online anketu o sebi, svom djetetu i njihovim odnosima s kućnim ljubimcem u njihovom kućanstvu, piše Disability Scoop.

Istraživači su otkrili da posjedovanje kućnih ljubimaca nije povezano s roditeljskim stresom, čak i uz dodatne obveze vezane uz brigu o životinjama. Zapravo su roditelji s više od jedne životinje naveli dodatne prednosti.

Obitelji s nižim primanjima izvijestile su o najsnažnijim vezama sa svojim ljubimcima i većem smanjenju stresa, pokazala je studija. Vlasnici pasa opisali su više benefita nego vlasnici mačaka, ali obitelji sa psom i mačkom prijavile su veći ‘bonus’ u usporedbi s onima koji imaju samo jednu vrstu životinje u kućanstvu.

Istraživači su zaključili da kućni ljubimci mogu pružiti potrebno društvo usamljenim roditeljima pod stresom, istovremeno pružajući djeci s autizmom ‘sigurnu’ temu za razgovor i način da se povežu s djecom bez teškoća.

Carlisle je rekla da je važno za obitelji djece s autizmom da pažljivo razmotre koja vrsta kućnog ljubimca najbolje odgovara njihovom domu.

- Neka djeca s autizmom imaju specifične osjetljivosti, tako da veliki, glasan pas koji je vrlo aktivan može izazvati preopterećenje kod određenog djeteta, dok tiha mačka može biti prikladnija - pojasnila je Carlisle.

 

Piše: Damir Fatušić