ZABRINJAVAJUĆE Covid-19 možda uzrokuje da prethodno zdravi pacijenti razviju dijabetes

Već je otprije poznato da virusne infekcije mogu potaknuti razvoj dijabetesa jer bolest uništava stanice gušterače

 

Otkriveno je da Covid-19 nesrazmjerno utječe na osobe s dijabetesom tipa 1 i 2, no ranije ovog mjeseca, u pismu časopisu New England Journal of Medicine (NEJM), objavljeno je da bi novi koronavirus mogao uzrokovati razvoj dijabetesa kod pacijenata koji su prethodno bili zdravi. Ako se pokaže da je dijabetes izravni rezultat Covida, ovo ne bi bio prvi put da se virusna bolest povezuje s nastankom dijabetesa kod oporavljenih bolesnika.

Dijabetes nastaje uslijed nemogućnosti stanica gušterače da obavljaju svoju funkciju, što rezultira opasno visokim ili opasno niskim šećerom u krvi, jer gušterača ne može reagirati na promjene u razini glukoze u krvi. Dijabetes tipa 1 je autoimuna bolest jer imunološki sustav tijela uništava stanice. U tipu 2, stanice se istroše od prekomjerne upotrebe jer proizvode ogromne količine inzulina kako bi desenzibilizirani organi poput jetre i mišića reagirali na inzulin.

Već je otprije poznato da virusne infekcije mogu potaknuti razvoj dijabetesa jer bolest uništava stanice gušterače. Pojava je primijećena u bolesnika sa zaušnjacima i enterovirusnim infekcijama. Tijekom epidemije SARS-a između 2002. i 2004. godine, bilo je niz infekcija kod prethodno zdravih bolesnika koji su razvili SARS upalu pluća, a kasnije je ustanovljeno da imaju akutni dijabetes. Većina slučajeva novih dijabetesa riješena je u roku od nekoliko godina, ali za deset posto oboljelih dijabetes se pokazao trajnim.

Autori pisma upućenog časopisu NEJM navode samo jednu studiju slučaja u kojoj je SARS-CoV-2, patogen koji uzrokuje Covid-19, doveo do toga da je mladić razvio dijabetes nakon što je prebolio bolest. Pacijent je razvio teški dijabetes nakon što se zbog infekcije javila ketoacidoza koja uzrokuje vrlo visok šećer u krvi.

Razumijevanje potencijalnih komplikacija Covida-19 važno je kako bi se osiguralo učinkovito liječenje budućih pacijenata i terapije za one koji su se već oporavili. Važno je istražiti potencijalne komplikacije poput dijabetesa, kao što se predlaže u pismu, ali stručnjaci upozoravaju da se mora suzdržati od generaliziranja prije nego što se dobiju odgovarajući podaci kako bi se utvrdile čvrste uzročne veze.

- Još nema čvrstih podataka koji bi ukazivali na to da Covid-19 uzrokuje dijabetes ili pogoršava postojeći. Međutim, neki podaci sugeriraju da bi mogla postojati moguća veza pa istraživači žele to dodatno istražiti - rekao je doktor Riyaz Patel, kardiolog u londonskoj Sveučilišnoj bolnici, koji nije bio uključen u studiju.

- Istraživači su stručnjaci za dijabetes i predlažu da se ovo detaljnije prouči prikupljanjem podataka na svjetskoj razini. Ako postoji izravna veza, to će imati važne posljedice na način na koji postupamo s oboljelima od Covida tijekom i nakon akutne bolesti.

Podaci o novim slučajevima dijabetesa kod Covid bolesnika trenutno su ograničeni, ali autori pisma NEJM-u uspostavili su registar kako bi olakšali daljnje prikupljanje podataka i istraživanje slučajeva dijabetesa povezanih s Covidom. Ako se potvrdi veza između Covida i dijabetesa, to će postati važno područje istraživanja u razvoju tretmana, jer raširenost i učestalost bolesti znači da bi takva složena komplikacija mogla u velikoj mjeri utjecati na kvalitetu života mnogih bolesnika koji se oporave, piše IFLScience.

 

Autor: Damir Fatušić

 

Povezane vijesti