ZAGREB PROTIV KORONAVIRUSA Umirovljenicima podjela zaštitnih maski

Gradonačelnik Bandić rekao je da su na bazi izvješća na sastanku Gradskog stožera civilne zaštite donijeli preporuku da se u javnom gradskom prijevozu koriste obavezno maske

 

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić najavio je u srijedu obavezu nošenja maski u javnom gradskom prijevozu ZET-a, podijelu maski umirovljenicima i svima koji ih nemaju te obavezu nošenja maski za sve djelatnike u dječjim vrtićima i za korisnike pučkih kuhinja.  

- Tijekom jučerašnjeg dana imamo i dalje trend pogoršanja, odnosno lošiju epidemiološku situaciju. Detektirano je i testirano 11 novopozitivnih Covid bolesnika. I u jednoj našoj ustanovi su dvije medicinske sestre također Covid pozitivne. Tamo su testirane 62 osobe za koje se pretpostavlja da su mogle doći u doticaj - rekao je pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč  na konferenciji za novinare nakon sjednice gradskog stožera civilne zaštite.

Poručio je kako su njihove ekipe na terenu i odrađuju posao te da se oprez mora dizati na najvišu razinu. 

Zamjenica ravnatelja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" Sandra Šikić rekla je da je jučer u Zavodu testirano 158 osoba, 11 je novooboljelih, a 70 osoba je dobilo mjere samoizolacije.

Ukupno u Zagrebu je 51 aktivan slučaj koronavirusa, a dosad je ukupno bilo 529 oboljelih osoba i 461 oporavljena osoba.

Gradonačelnik Bandić rekao je da su na bazi izvješća na sastanku Gradskog stožera civilne zaštite donijeli preporuku da se u javnom gradskom prijevozu koriste obavezno maske. Tko nema masku javit će se od danas pa nadalje u Crveni križ, u Sigetu 18 i Ilici 223 i tamo podići masku, rekao je Bandić. 

Istaknuo je da imamo proboj Covida - 19 i u dječji vrtić, pa je obaveza da svi djelatnici dječjih vrtića nose maske.

Bandić je rekao i da je za oko dvije i pol tisuće korisnika pučke kuhinje također preporuka da nose maske. 

Najavio je da će se za više od 200.000 zagrebačkih umirovljenika osigurati po dvije maske i u roku od 48 sati podijeliti umirovljenicima putem mjesnih odbora. 

- Svaki umirovljenik grada Zagreba će dobiti po dvije maske - rekao je Bandić, dodavši da su većina onih koji koriste javni prijevoz umirovljenici. 

Rekao je da su to preporuke koje obavezuju svakog razumnog i odgovornog Zagrepčanina.

U međuvremenu je Nacionalni stožer donio odluku o obaveznom nošenju maski u javnom prijevozu, a Bandić je rekao da mu je drago da paralelno brinu o zdravlju ljudi. 

Gradonačelnik kaže da se Zagrepčane neće kažnjavati ukoliko ne budu nosili maske, ali će ih upozoravati dok im nošenje maski ne uđe u naviku. Smatra i da neće biti puno ljudi koje će morati upozoravati  da čuvaju i sebe i one oko sebe. 

Autor: Hina

 

Povezane vijesti