URIHO Medalja Grada Zagreba za doprinos u suzbijanju širenja epidemije koronavirusa

Medalja Grada Zagreba dodjeljuje se građanima Grada Zagreba i drugim osobama koje rade na području Grada Zagreba, udrugama, trgovačkim društvima, ustanovama i drugim pravnim osobama za postignute uzorne uspjehe u radu

 

Gradonačelnik Grada Zagreba dodijelio je Medalju Grada Zagreba Ustanovi za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom za izuzetan uspjeh i rezultate u radu te izniman doprinos u sprečavanju i suzbijanju širenja epidemije uzrokovane virusom SARS-CoV-2, uzročnikom bolesti COVID-19.

Ustanovi za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, popularni URIHO, kontinuirano radi od osnivanja davne 1946. godine. Rad i proizvodnja se nije prekidala niti tijekom Domovinskog rata niti uslijed pandemije uzrokovane virusom COVID-19.

- Ponosan sam na sve naše djelatnike, a posebno na vrijedne radnice u Konfekciji koje su podnijele, na neki način, većinu tereta povećanog opsega posla. Moramo biti svjesni da su posao obavljale u otežanim uvjetima koje nam je svima nametnula ova pandemija i ponekad nije bilo jednostavno niti doći na posao, a posebno ne raditi osam sati dnevno uz sve mjere opreza. Time ovaj uspjeh, ova nagrada, dodatno dobiva na težini i određenoj satisfakciji koju nam svima pruža - ističe Josip Držaić, ravnatelj URIHO-a.

Naravno, kako napominje Držaić, tijekom globalne pandemije rad je organiziran uz prisutnost manjeg broja radnika te poštivanje mjera opreza i uputa Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Prema potrebi, organiziran je i smjenski rad te rad od kuće za one radnike za koje je to bilo objektivno moguće, dok je rad u poslovnim prostorima Ustanove organiziran u smanjenom opsegu uz obaveznu primjenu socijalne distanciranosti, mjere dezinfekcije ruku, nošenje maski i dezinfekciju poslovnih i radnih prostorija.

U pogonu Konfekcije proizvodile su se višekratne pamučne maske kao prva crta obrane protiv koronavirusa. Zvuk šivaćih strojeva ni na tren nije utihnuo, dnevno se na tržište plasiralo više od 15.000 maski, a ukupno ih je isporučeno 500.000 komada. Narudžbe su stizale od privatnih i javnih institucija, a prioritet pri isporuci su imale prvenstveno zdravstvene ustanove i sve institucije bliske njima, kao primjerice gradske ljekarne, Ministarstvo unutarnjih poslova, Čistoća, Zagrebački holding, ZET i druge.

- Ova nagrada, kao i djelatnosti kojima se URIHO svakodnevno bavi, a kojih je mnogo, vjerujem da imaju značaj ne samo za nas koji smo vezani uz Ustanovu, nego i za sve osobe s invaliditetom, ali i mnogo šire. Svojim djelovanjem i radom nismo samo stvorili vrijednost od koje ima korist kompletno gospodarstvo, kao i građani u obliku pristupačne zaštite od virusa, nego smo poslali i snažnu poruku da i u najtežim vremenima upravo osobe s invaliditetom mogu biti zamašnjak pozitivnih društvenih i gospodarskih trendova - zaključuje Držaić.

U pogonu Konfekcije i nadalje svakodnevno nastaju nove količine pamučnih perivih maski, nošenje kojih je preporučila i Svjetska zdravstvena organizacija. Ponuda je dopunjena dvoslojnom, certificiranom, pamučnom maskom s filterom te vizirom za lice s regulatorom širine, koji je   napravljen od najkvalitetnijih materijala. Vizir je pogodan za posao, učenje, šetnje, sport, sastanke, druženja, a može se koristiti za kućne poslove ili kao zaštita od prašine. Nakon dezinfekcije moguća je višekratna upotreba.

Medalja Grada Zagreba dodjeljuje se građanima Grada Zagreba i drugim osobama koje rade na području Grada Zagreba, udrugama, trgovačkim društvima, ustanovama i drugim pravnim osobama za postignute uzorne uspjehe u radu.

 

Autor: Damir Fatušić

 

Povezane vijesti